Захист посівів ріпаку навесні

Озимий ріпак сьогодні є однією з найпопулярніших олійних культур в нашій країні. Це досить невибаглива рослина, але для отримання хорошого врожаю необхідно проводити грамотний захист посівів ріпаку навесні.

Ріпак вирощують з метою отримання олії, яка використовується при виготовленні продуктів харчування та в різних галузях промисловості. Це “вигідна” культура, що може дати аграріям чималий прибуток.

рослинництво, посіви, ріпак, захист ріпаку

Несприятливі погодні умови сезону 2019–2020 

Осінь минулого року була складною для аграріїв. Фермери сподівалися на осінні дощі, а їх тривалий час не було. Тому сівба озимого ріпаку в деяких регіонах не була проведена в оптимальний термін. Дехто сіяв зерно “всуху”, а дехто чекав на дощі. Як результат — слабкі й нерівномірні посіви.

Зимував цьогоріч ріпак також доволі складно. Морозів майже не було, натомість гризунів — безліч. А ще через аномально теплу погоду рослина зарано вийшла зі стану спокою, почавши період вегетації. Наприклад, у Херсонській області ріпак розпочав цвітіння у другій декаді березня. 

За таких непростих умов є великий ризик втратити врожай. Якщо, звісно, не провести інсектицидно-фунгіцидну обробку для захисту посівів ріпаку навесні.

Якою має бути правильна інсектицидно-фунгіцидна обробка? 

Найчастіше посіви озимого ріпаку навесні пошкоджують такі шкідники:

  • ріпаковий квіткоїд, жуки якого вигризають тичинки. Внаслідок цього на рослині не можуть зав’язатися стручки;
  • капустяний стручковий комарик. Личинки цієї комахи пошкоджують молоді стручки озимого ріпаку, висмоктуючи з них сік і вигризаючи насіння;
  • прихованохоботник. Комахи активізуються, коли ґрунт на 2 см прогрівається до температури +5–7 °C. Їх слід знищити, доки вони не відклали яйця, зазвичай для цього в аграрія є близько двох тижнів. Для боротьби з прихованохоботником фермери розставляють чаші-пастки й використовують інсектициди групи піре­троїдів. Додатково для боротьби з гнилями й бактеріозом слід вносити карбендазим 250–400 г д. р./га.

Через пошкодження шкідниками вегетативної маси озимого ріпаку часто розвиваються різні види мікозів. Серед них: біла гниль (склеротиніоз), борошниста роса, фомоз, альтернаріоз та циліндроспоріоз. Тому навесні краще застосовувати подвійний захист посівів ріпаку за формулою: інсектицид+фунгіцид. 

рослинництво, посіви, ріпак

Захист посівів ріпаку слід проводити, обприскуючи посіви розчинами фунгіцидів на основі діючих речовин, таких як фосетил алюмінію, металаксил-М, іпродіон, карбендазим, ципроконазол, азоксистробін, пікоксістробін, металаксил.

Не обійтися у складний за погодними умовами рік і без регуляторів росту. Після оброблення ними поля посіви стають більш рівномірними і продуктивними.

Схожі статті по темі:

asdf