Методи боротьби з повитицею польовою

Повитиця польова — це рослина-паразит, яка обвивається навколо стебла культурної рослини та присмоктується присосками, з часом проникаючи до нього. Ураження цим бур'яном посівів завдає значних збитків, тому дуже важливо знати ефективні методи боротьби з повитицею польовою.

Яких заходів потрібно вжити проти повитиці польової?

Боротися з цією рослиною-паразитом часто доводиться протягом кількох років. Якщо вона вже вразила культурні рослини, знищити бур’ян можна переважно лише з ними. Найефективніший метод боротьби — профілактика. Зокрема необхідно ретельно дотримуватися правил та обмежень поширення карантинних об’єктів, а саме:

  1. Ретельно перевіряйте насіннєвий матеріал. Якщо виявили насіння повитиці польової чи іншого карантинного бур’яну, доочистіть його. В окремих випадках насіннєвий матеріал потрібно знищити.
  2. Старанно очищайте машини та знаряддя, що були використані для збору врожаю на ділянках, уражених повитицею, перед застосуванням їх на інших полях.
  3. Не можна допустити, щоби повитиця польова потрапила в корм для тварин.
  4. Дотримуйтеся сівозміни: чергуйте культури, що не піддаються або слабко піддаються ураженню цим бур’яном (всі види зернових і соняшник).
  5. Життєздатність насіння повитиці польової висока, тому розміщувати у сівозміні сприйнятливі до неї культури варто не раніше, ніж мінімум через 6 років.
  6. Використовуйте у сівозміні поля з чорним паром. Починайте обробляти їх із осінньої безполицевої оранки, а потім проводьте пошаровий обробіток ґрунту.
  7. Сходи паразита проростають із глибини до 3–5 см, тому засмічені ним поля необхідно обов’язково переорювати на глибину орного шару, що сприятиме загибелі проростків.
  8. Перед посівом навесні потрібно проводити 2–3 культивації. Якщо ваші поля розташовані в районі зрошуваного землеробства, поєднайте культивацію з провокаційними поливами.
  9. Проводьте боронування посівів до появи сходів та після. Проводьте міжрядні обробітки та знищуйте окремі уражені бур’яном рослини.
  10. Викошуйте уражені посіви до цвітіння повитиці, захоплюючи при цьому додаткову зону в 1,5 м навколо. Скошене виносять за межі поля та знищують. Вогнища повитиці польової утримують у стані чорного пару або обробляють гербіцидами суцільної дії.
  11. Низько та якомога частіше скошуйте повитицю польову до цвітіння у посівах багаторічних трав і на ділянках, що не обробляються. Повитиця польова любить світло, тому основна частка цього паразита розташовується на висоті понад 10 см. Скошене обов’язково видаляйте з поля та знищуйте. А рештки бур’яну в стерні знищують хімічними методами.
  12. На посівах культурних рослин вогнища повитиці польової скошуйте і збирайте окремо. Засмічений врожай зберігайте окремо від чистого.

Отже, найкращий метод боротьби з повитицею польовою — не допустити потрапляння цього бур’яну на поле. Адже для повного його виведення потрібно багато часу.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf