У чому різниця між прилипачами та ад’ювантами?

Сучасний агроном інколи опиняється перед нелегким вибором: які препарати краще обрати для догляду за своїми посівами? А як їх правильно скомбінувати? Адже зараз на зарубіжному й вітчизняному ринках представлено чимало препаратів, схожих за дією, але принципово відмінних у деталях. Пропонуємо вам дізнатися про переваги й недоліки ад’ювантів і прилипачів, щоби згодом обрати для своїх полів препарат, що підходить якомога краще.

У чому різниця між прилипачами та ад’ювантами? | MIZEZ

Ад’ювант і прилипач: спільне й відмінне

Єдиною спільною рисою для обох препаратів є здатність утримувати робочий розчин на поверхні листків рослин. І все. Ті, хто називають прилипачі ад’ювантами з огляду на те, що це більш “солідне” слово, глибоко помиляються.

Прилипачі складаються з клейких полімерів, завдяки яким робочий розчин довший час тримається на поверхні листка і не змивається дощем. Також прилипачі допомагають насінню утримувати вологу. Зазвичай ці препарати недорогі. Але головний їхній недолік — в’язкість, що зумовлює труднощі у роботі з ними.

Особливість дії ад’ювантів полягає у зменшенні поверхневого натягу речовин, які змішуються. Тому ці препарати ще називають поверхнево активними речовинами (ПАР). Зараз на ринку ЗЗР України представлені ад’юванти на основі:

  • багатоатомних спиртів (знижують витрати робочого розчину приблизно на чверть, однак можуть застосовуватися лише у парі з гербіцидами);
  • органосиліконів (їх можна використовувати з усіма групами препаратів, вони дають можливість робочому розчину проникати всередину листка без пошкодження воскового нальоту). 

Органосиліконові ад’юванти зазвичай дорожчі від спиртових, а тим паче, від полісахаридних прилипачів. 

Отже, щоб визначитися із вибором препарату, слід чітко визначити, яке завдання він має виконувати. Прилипачі незручні у роботі, але дешеві й добре утримують вологу на поверхні листків рослин. Спиртові ад’юванти збільшують ефективність інших препаратів, але можуть комбінуватися лише з гербіцидами. Органосиліконові ад’юванти є сучасними препаратами, що поєднують у собі найкращі якості ПАР та прилипачів. Однак ціни на них інколи кусаються. Зважте ці “за” і “проти” й оберіть необхідний препарат обдумано. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf