ЄБА закликала відкрити доступ до інноваційних ЗЗР

Європейська Бізнес Асоціація закликала Верховну Раду розблокувати доступ до інноваційних ЗЗР. В Україні вже 4 роки заборонено ввозити зразки засобів захисту рослин для державних випробувань, якщо вони не зареєстровані в країні виробництва. Це не вигідно для українських сільгоспвиробників. Особливо зважаючи на те, що таких обмежень в інших цивілізованих країнах світу немає. 

Для України сучасні системи захисту рослин стають доступними із затримкою 3-5 років, деякі системи так і лишаються недоступними, тому зареєструвати їх в країні виробництва немає можливості або недоцільно.

Внаслідок цього втрачається конкурентоспроможність української агрогалузі проти інших країн-лідерів сфери агро. Вітчизняні сільгоспвиробники змушені користуватися наявними на ринку засобами, ризикуючи втратити частину врожаю та зазнати збитків через його знижену якість.

Досвід цьогорічної весни

2020 рік став екстремальним для аграріїв і через карантинні заходи, і через кліматичні зміни. Внаслідок дефіциту вологи, перепадів температур, суховіїв урожайність основних культур, ймовірно, знизиться цього року. Водночас такі погодні умови призведуть до появи нових шкідників та грибків. Реагувати на це необхідно максимально швидко, розблокувати доступ до інноваційних ЗЗР українським фермерам вкрай важливо. Це запорука виживання у складних сучасних обставинах.

Ще 2019 року ВРУ зареєструвала проект Закону №2289 для розв’язання проблеми, який повністю підтримав Комітет з питань аграрної та земельної політики. Європейська Бізнес Асоціація закликала Голову ВРУ вирішити питання прийняття Закону якомога швидше, оскільки від цього залежить продовольча безпека України, конкурентоспроможність агросектора та розвиток вітчизняної економіки.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf