Під Херсоном збирають перший урожай спаржі

Інститут зрошуваного землеробства НААН України повідомив про те, що на дослідній ділянці визрів перший урожай спаржі. Вона поки що є нішевою для України культурою. Однак в усьому світі попит на спаржу є і завдяки смаковим властивостям, і через користь для здоров’я.

Під Херсоном збирають перший урожай спаржі | MIZEZ

Джерело фото: Інститут зрошуваного землеробства НААН України

Експеримент вдався

В Інституті вирішили висадити на дослідній ділянці високопродуктивні гібриди спаржі голландської селекції для відпрацювання найефективніших технологій її вирощування на зрошенні. Це досить вимоглива культура: потребує щедрих внесень органічних добрив «на старті» та регулярного поливу. Збирати товарні пагони можна на 3-ій рік після висаджування, робити це бажано вручну. Однак за 5 років справа окуповується, а врожай із кущів можна збирати протягом 10–12 років.

Фахівці Інституту побоювалися, що приморозки, які накрили Херсонщину в березні-квітні, завдадуть шкоди спаржі, однак цього не сталося, рослини витримали нічні морози в -7–8°C. 

Надія Косенко, старший науковий співробітник відділу біотехнології, овочевих культур та картоплі, зауважила:

«Голландські гібриди з нашої дослідної плантації дають пагони завдовжки 20–25 см за врожайності до 5 тонн з га. Та це ще не межа».

Вона розповіла, що науковці зрізають пагони ножем, хоча для збору врожаю спаржі в ЄС використовуються спеціальні комбайни. Однак спаржа має пагони різної довжини, а машини зрізають їх на одній висоті. Через це продукцію доводиться сортувати, частина втрачається. Також це виходить затратно по часу, а пагони потрібно швидко заморозити, якщо їх не використали в їжу чи не продали.

Вдалий перший урожай спаржі підтвердив думку науковців, що ця культура має високий потенціал в Україні. Фермери її недооцінюють і продовжують вирощувати традиційні овочі з «борщового набору», боячись експериментувати. Часом це завдає збитків, адже конкуренція велика, а ціни невисокі. Водночас вартість спаржі «з поля» становить 250 грн/кг (за цей рік ціна зросла на 100 грн), а в супермаркетах часом сягає 400 грн/кг. До того ж майже вся спаржа на прилавках імпортна, а вітчизняну знайти важко.

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf