Як не потрапити в тенета до агрорейдерів?

Протягом останніх кількох років ВРУ та Мін’юст внесли в українське законодавство чимало поправок задля зменшення кількості атак рейдерів та гарантування безпеки агробізнесу. Про це повідомляє agronews.ua.

Зазначені зміни принесли позитивні результати, але рейдери все одно залишаються серйозною загрозою для аграріїв. Про одну з найпоширеніших махінацій із загарбання сільськогосподарської землі ми розповімо прямо зараз.

Махінація “подвійна реєстрація”

Ця злочинна схема є доволі поширеною на теренах України. Існує кілька різновидів “подвійної реєстрації” землі:

  • договори оренди на одну ділянку землі реєструються без скасування прав дійсного землекористувача. Відтак право на врожай є одразу у двох осіб, і його забирає “сильніший”.
  • договір оренди законного орендаря примусово припиняється, а в Держреєстрі вказуються нові орендні договори, оформлені на рейдерів.

Остання махінація із протиправним переоформленням ділянки на себе є більш поширеною, а от із викраденням врожаю силою спеціалісти стикаються рідше.

Найскладніше для рейдера — припинити наявні права оренди. Вказати ж нові орендні права набагато легше. Припинення законних прав оренди шахраї можуть здійснювати:

  • взагалі без документів;
  • з використанням підроблених документів або підписання таких документів на підставі підроблених довіреностей;
  • виявивши неточності у наявних договорах оренди;
  • за допомогою звернення до Комісії з розгляду скарг у сфері держреєстрації Міністерства юстиції України.

Такі неправомірні заходи зазвичай мають термін дії до одного року, а цього цілком достатньо, щоб привласнити весь урожай. 

Як протистояти рейдерам?

Повернути свою землю можна у два етапи: 

  • скасувати неправомірний запис про припинення оренди законного користувача;
  • припинити дію записів про оренду землі рейдерами. Підкреслимо, що кожна особа може повернути втрачені права на землю, не вдаючись до аналізу правомірності дій злочинців.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf