Більшість українських фермерів не довіряють страховикам

Тепла зима, потім посуха на початку весни й насамкінець тривалі зливи й похолодання. Деякі аграрії зазнали серйозних збитків, а деякі й узагалі втратили майже весь урожай. Чи спонукатимуть такі обставини українських аграріїв застрахувати свої посіви на наступний рік? 

Більшість українських фермерів не довіряють страховикам | MIZEZ

Проблеми українського агрострахування

За даними експертів лише 15% українських аграріїв страхують свій урожай. Вони не довіряють цьому фінансовому інструменту, вважаючи, що страхові компанії ошукають їх за їхні же гроші. 

“Я мав досвід агрострахування. Саме того року в господарстві стався страховий випадок, проте виплати ми так і не отримали. Виконати умови страховиків дуже складно”, — ділиться переживаннями голова чернігівського ФГ “Соната” Іван Якуб.  

Причинами недовіри до страхових компаній експерти вважають недостатню поінформованість у тому, навіщо страхувати та як проходить процес страхування. 

“Наразі найкращою моделлю страхування врожаю з державною підтримкою вважається та, що існує у США. Середній рівень субсидії там — 50%”, — зазначає  директор “Агро Сіті Груп” Віталій Пономаренко. 

Агрострахування вже довело свою ефективність у багатьох країнах, серед яких Іспанія, Туреччина, Канада. В Україні поки що воно реалізується лише частково. Аграрії співпрацюють саме зі страховою компанією, побоюючись, що в разі страхового випадку страховики обов’язково знайдуть якусь причину, щоб не виплачувати компенсацію. 

На думку головного консультанта рівненського ТОВ “Агро-Класік” Володимира Присяжненка, головна проблема українського агрострахування в тому, що немає чітко прописаного алгоритму сплати збитків: який орган за це відповідає, як визначається сума збитків і якою має бути сума страхових виплат. Поки цього немає, пропагувати агрострахування (принаймні, серед дрібних фермерів) рано. В майбутньому, однак, страхування посівів може набути неабиякої популярності, адже завдяки сучасним технологіям можна буде мінімізувати людський фактор.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf