Експертна думка

Приватизація земельної ділянки під житловим будинком

В Україні велика частина земельних ділянок не оформлені належним чином і не зареєстровані у встановленому законом порядку. Адвокат, керуючий партнер ЮФ PROPERTY Рущак Василь розповів, чому приватизація земельної ділянки є надважливим кроком та як уникнути спекуляції зі сторони органів місцевого самоврядування.

Важливість реєстрації земельної ділянки

Оформлення прав на земельну ділянку є важливим, оскільки:

-   Можливе рейдерське захоплення (враховуючи відсутність прав на земельну ділянку);

-   Неможливість продати житловий будинок, який розташований на земельній ділянці, якій не присвоєно кадастровий номер;

-   Збільшення вартості домоволодіння на вартість земельної ділянки;

-   Накладення на земельну ділянку, на якій розташований житловий будинок, сусідніх земельних ділянок, які вже сформовані;

-   У відповідних органів постає питання щодо права користування цією земельною ділянкою.

Наслідки описаних проблем — судові спори, додаткові витрати на юристів, втрата земельної ділянки або її частини.

Отже, оформлення права власності на земельну ділянку під житловим будинком є необхідністю, яка у майбутньому збереже час та кошти.

Важливо розуміти, що у вас повинні бути документи про право власності на житловий будинок.

Щоб уникнути спекуляції від органів та захистити право власності, рекомендуємо зареєструвати права на житловий будинок (якщо право не зареєстровано) у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

У разі, якщо право власності на житловий будинок не оформлено, то перш ніж переходити до приватизації земельної ділянки, необхідно здійснити або завершити оформлення прав на будинок.

Процедура приватизації земельної ділянки

Виходячи з п. 3 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» не потрібно отримувати жодних дозволів чи погоджень у органів місцевого самоврядування.

Необхідно лише звернутись до землевпорядної організації для розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки (на місцевості).

Після здійснення землевпорядних дій, землевпорядною організацією буде складено технічну документацію, на підставі якої в Державний земельний кадастр вносяться відомості про земельну ділянку та присвоюється кадастровий номер.

На цьому етапі посадові особи Держгеокадастру часто відмовляють у внесенні відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру, оскільки, наприклад, технічна документація не містить згоди (рішення) органу місцевого самоврядування на розроблення цієї технічної документації.

Однак, така відмова Держгеокадастру є протиправною, виходячи з п. 3 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення», про який йшлося вище. Оскаржити таку відмову можна у судовому порядку.

Наступним кроком, після внесення відомостей до Державного земельного кадастру, є звернення до органу місцевого самоврядування, який повинен прийняти рішення про затвердження технічної документації землеустрою з метою передачі земельної ділянки у власність.

На цій стадії органи місцевого самоврядування часто також відмовляють у затвердженні технічної документації, і таке рішення можна оскаржити в судовому порядку.

Таким чином, після отримання рішення органу місцевого самоврядування чи рішення суду, необхідно зареєструвати право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Якщо ви успішно пройшли вказані вище етапи, ви стаєте повноцінним власником земельної ділянки, яка розташована під житловим будинком.

Необхідно наголосити, що безоплатно приватизувати земельну ділянку під житловим будинком можна в межах площ, визначених у статті 121 Земельного кодексу України:

-   0,1 га (10 соток) у місті;

-   0,15 га (15 соток) у селищі міського типу;

-   0,25 га (25 соток) у селі.

Якщо ж розмір земельної ділянки для користування житловим будинком буде більшою, ніж у статті 121 Земельного кодексу України, то процедура оформлення буде дещо іншою та складнішою.

Василь Рущак

Василь Рущак для MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf