Запаси сої в Україні: актуальна ситуація

Світовий ринок сої активно розвивається, чому сприяє як збільшення попиту на соєву олію з боку виробників харчової промисловості та біодизелю, так і збільшення попиту на соєвий шрот з боку тваринників.

Запаси сої в Україні Mizez

Однак в Україні в останні роки спостерігається тенденція до скорочення посівних площ сої. Згідно з даними Держстату, в 2019 році аграрії зібрали 3,699 млн т сої проти 4,461 млн т в 2018 році. Всього під сою в 2020/21 роках було виділено 1,4 млн га посівних площ, тоді як в 2019/20 - 1,6 млн га і в 2018/19 - 1,9 млн га. Тобто, за останніх три роки площі скоротилася на 10%. У чому причини такого явища?

Українські запаси сої

У травні цього року «Пологівський макстроекстракційний завод» закупив 20 тисяч тонн  бразильської сої, щоб покрити свої потреби для переробки, так як внутрішні ціни на українську сою зросли, а запаси навпаки - скоротилися. Таким чином, Україна вперше імпортувала сою вже не в якості посівного матеріалу, а як сировину для переробки.

Запаси сої в Україні на початок травня складали 600 тисяч тонн в порівнянні з 1,5 млн тонн в цей же час в 2019 році. При цьому, на маслопереробних заводах зберігалося 140 тисяч тонн сої, а інші 460 тисяч знаходилися у агровиробників.

Через два місяці зазначені вище цифри зменшилися в два рази. Станом на 1 липня, запасів було до 338 тис тонн. З цього обсягу у аграріїв було 240 тисяч, у переробників - 98 тисяч.

Експорт української сої

Україна за період січня-червня 2020 року експортувала 821,5 тисяч тонн соєвих бобів на суму $ 288,7 млн. Основними країнами-імпортерами української сої були:

  • Туреччина - на $ 61,9 млн (21,42%);
  • Білорусь - на $ 56,2 млн (19,46%);
  • Греція - на $ 30,1 млн (10,43%).

При цьому,  турецькі переробники минулого року імпортували українську сою, а тепер виробляють дешевий шрот.

За останні 4 роки частка експорту сої займає 63% від обсягу її виробництва. За прогнозами, цей показник сягне 66% від сумарного виробництва. Також прогнозується зниження виробництва і експорту до 5%.

На думку експерта Дмитра Мотузко, в експорті сировини з України зацікавлені транснаціональні корпорації, що інвестують в експортну логістику в Україні і в виробництво в інших країнах.

За минулий рік найбільшими українськими компаніями-експортерами були «Сантрейд», «Агро Сектор» та «Каргілл». Що стосується нинішнього року, то лідером в експорті сої став «Агропросперіс»

Внутрішня переробка

Деякі трейдери і переробники кажуть, що соя в Україні є, але фермери її «притримували» в очікуванні нової, кращої ціни. Але все ж більшість учасників ринку менш оптимістичні і відзначають, що проблема нестачі сої в Україні існує і вони вже замислюються про імпорт бобів.

Переробка сої Mizez

Обсяги внутрішньої переробки сої за підсумками 2019/20 року можуть скоротитися на 18% щодо показника минулого сезону. Але навіть при такому спаді у переробників виникають складнощі із закупівлею сировини. В результаті наша оцінка імпорту сої за результатами 2019/20 року підвищена до 30 тисяч тонн проти 1,4 тисяч в 2018/19 роках.

Україна споживає щомісяця близько 50 тисяч тонн соєвого шроту і макухи. Це та кількість сої, яке йде на потреби тваринництва. На кінець травня на ринку було доступно близько 100 тисяч тонн сої – при цьому, Держстат нарахував 600 тисяч.

«Якщо економити і на щось замінити сою (наприклад, на соняшниковий шрот), то для внутрішнього споживання на найближчі 4 місяці треба близько 200-250 тисяч тонн сої. Такого обсягу зараз немає. В цьому сенсі не розумію, чому всіх приголомшила новина про постачання бразильської сої. Нічого дивного. Подивіться на обсяги експорту сої в цьому маркетинговому році, і все стане зрозуміло», - зазначив Андрій Купченко.

Деякі переробники таку ситуацію бачили ще з початку сезону. Так, в МХП розповіли, що ретельно відстежували темпи експорту та споживання сировини, вже в грудні-січні прогнозуючи, що на ринку може виникнути дефіцит сої, тому подбали про запаси завчасно. За словами керівника управління експортних продажів агродепартаменту МХП Юрія Шлончак, компанія забезпечена соєю до кінця сезону.

Аграрії скорочують посівні площі під соєю на користь соняшнику і кукурудзи. До того ж, незважаючи на дію «соєвих поправок», зі старту сезону був високий темп експорту сої. Це призвело до загострення конкуренції за сировину на внутрішньому ринку» - говорить Юрій Шлончак.

Дмитро Мотузко  зазначив наступне:

«Оскільки у нас немає можливості переробляти нічого, крім сої, нам довелося закупити її і зберігати у великій кількості практично з початку збирання врожаю. Імпортну сою завозити не збираємося».

Також він додав, що звинувачувати в цій ситуації соєві правки не треба – вони викликали лише невдоволення аграріїв, але корінним чином ситуацію не змінили.

На думку Юрія Шлончака, ринок адаптувався до реалій соєвих правок. Причиною дефіциту сої на українському ринку стала низьке виробництво цієї олійної культури і стабільний експортний попит.

Вплив погоди й цін

Зміна клімату, нестача вологи і весняні посухи - це, мабуть, одна з головних причин, через яку аграрії відмовляються від вирощування сої та переходять на більш «легкі» у вирощуванні культури - соняшник, кукурудзу і пшеницю. Наприклад, керівник «Рост Агро» Максим Бернацький говорить, що в цього року вони скоротили виробництво сої на 80%. За його словами, за останні п'ять років тільки один рік по сої був прибутковим, останні два були збитковими. Саме урожай 2019 року стало приводом для того, щоб скоротити посівні площі під сою на неполивних землях.

Дійсно, сьогодні кордони регіонів вирощування сої в Україні змінилися і піднялися північніше. Так, за інформацією Асоціації «Дунайська Соя», цього року в п'ятірку регіонів, де найбільше було виділено посівних площ під сою, входять Полтавська (140,06 тис. Га), Хмельницька (132,83 тис. Га), Київська (122,98 тис. га), Вінницька (118,81 тис. га) і Житомирська області (113,59 тис. га). З 2014 року до областей, де вирощують сою, приєдналися західні регіони. Але врожайність сої в країні за останні роки зменшилася на 0,05 т / га.

Експерт Микола Биков говорить:

«Крім посухи причиною цього є погане використання добрив, неправильний підбір сортів на неправильний підбір самих добрив».

Також на скорочення посівів вплинуло падіння внутрішніх цін на сою минулого року.

«Минулого року у нас було просідання в цінах по сої. Тому в поточному році ми змушені були збільшити посіви соняшнику. Якщо в 2019 р посівні площі займали 20%, то зараз сіємо 36%. Подивимося рік-два, якими будуть ціни на ринку. На 5% додали і кукурудзи. При цьому на 7% зменшили посіви сої»,- розповідав головний агроном «Агро-С» (МХП) Віктор Дорошенко. З цієї ж причини відмовилися від вирощування сої та в компанії «Росток Холдинг».

Низька ціна стала однією з причин, через яку почали скорочувати посіви під сою в групі компаній «Агрейн». Ще три роки тому в агрохолдингу під цю культуру виділяли до 10 тисяч га. Тут поступово почали змінювати сою кукурудзою. На це рішення вплинуло в тому числі і поява хвороб в сівозміні. Минулого року на насінні виявили бактеріоз, тому вирішили на 1 тисячу га посіяти 6 сортів сої і підібрати 2-3 сорти, які будуть мати високу врожайність. На жаль, високої врожайності так і не отримали - близько 26 ц / га. На довершення до цього в останні кілька років на сою була низька ціна. Цього року тут посіяли сою, але наступного зняли цю культуру з сівозміни.

Євген Осипов зазначає, що є іще одна причина:

«По сої ми не можемо конкурувати тому, що унікальні умови, які є для сої в Північній і Південній Америці не можна порівнювати із нашими. Ми можемо стабільно збирати 3,5-до 4 тонни соняшнику. А вони можуть 3,5-4 тонни - сої. Такий у нас клімат – тому по сої ми так конкурувати не можемо».

Нинішнього сезону загострилася конкуренція між переробниками та експортерами, що спричинило зростання цін на сою на внутрішньому ринку. Але на ринку впевнені, що це ситуативне явище. Під кінець сезону власниками сої були переважно великі компанії, які стримували продаж на внутрішньому ринку. Незважаючи на те, що з лютого експорт сої почав знижуватися, відсутність достатньої пропозиції сировини на внутрішньому ринку змушувала переробників піднімати ціни в закупівлі. Все це й спричинило актуальну ситуацію на українському ринку.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf