Як виростити соковиту цибулю

Цибулю люблять в усьому світі, а деякі страви без неї й узагалі важко уявити. У відкритому ґрунті цей овоч вирощувати зовсім нескладно. Можете спробувати самі, адже ми дамо вам кілька дієвих порад.

Як виростити соковиту цибулю | MIZEZ

Особливості сівби цибулі

Цибуля є холодостійкою рослиною та може витримати заморозки до −5°C. Але найбільш придатна температура для вирощування цієї рослини коливається у межах від +12°C до +26°C. Висаджують цибулю зазвичай у травні, коли вже встановилася стабільно тепла погода. 

Обирайте той спосіб вирощування, який вам зручніше. Їх два:

  • з насіння (перший рік — сівба, другий — висаджування цибулинок):
  • з цибулин (однорічний, з метою отримання зеленої маси).

Насіння загортають на глибину 2 см, а цибулини — на глибину 4 см. Відстань між цибулинами має складати від 7 до 10 см, а між рядками слід залишити відстань від 20 до 25 см. Це істотно полегшить догляд за рослиною та збирання врожаю. 

Добрива та ґрунт

Ґрунт на ділянці, відведеній під сівбу цибулі, слід перекопати, звільнити від бур’янів та підживити. Можна вносити “органіку” (5 кг перегною або компосту + 1 кг деревної золи на м²). Мінеральні добрива краще вносити у верхній шар ґрунту, щоб цибуля могла легко отримувати необхідні поживні речовини. 

Зауважте, що цибулі до вподоби теплі та сонячні місцини та родючий, некислий і розпушений ґрунт. На одне й те саме місце цей овоч слід висаджувати на третій рік (а краще ще пізніше). Цибуля не уживається з будь-якими бобовими (квасолею, горохом) та шавлією. Натомість із морквою вони є чудовими сусідами: морква відлякує цибульну муху, а цибуля — морквяну.  

Після сівби не забувайте вчасно поливати рослину, прополювати її та контролювати шкідників і хвороби. 

Збирання врожаю

Збирати врожай можна тоді, коли утворення нових зелених пер припинилося, а цибулини вже сформовані. Зазвичай це відбувається у кінці серпня–на початку вересня. Не баріться:  цибуля може відновити ріст і зберігати її тоді буде неможливо.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf