Як вирощувати цибулю-сіянку: правила гарного врожаю цибулі

Цибулю можна вирощувати з насіння і з розсади. Існує також можливість вирощування зимової цибулі, адже у нас є відповідні умови для цього. Далі ми розглянемо розглянемо різні способи посадки і посіву цибулі та розберемось, в який час краще її садити, щоб отримати гарний урожай.

Період посіву, вибір ділянки і насіння

Вибір періоду посіву надзвичайно важливий. Занадто ранній може призвести до зараження рослин грибковими захворюваннями, якщо несподівано погода стане холодною. У свою чергу, занадто пізній посів призводить до погіршення схожості і зниження врожайності.

Цибулю потрібно висівати на початку квітня. Проростання відбувається при температурі близько 7-8 градусів. У разі вирощування з розсади, насіння слід висівати на початку березня. Правильно вирощені саджанці можуть бути посаджені приблизно через 2 місяці. Озиму цибулю потрібно висівати в середині серпня.

лук-севок

Високий урожай може бути тільки на хорошому ґрунті, багатому на гумус. Оптимальний pH повинен коливатися між 6,5 і 7,0. Також цибуля повинна мати достатньо світла.

Перед посівом насіння слід правильно обробити. Ця процедура захистить його від хвороб. Маленькі цибулини, куплені в магазині, повинні бути здоровими. Найкраще обирати цибулини розміром приблизно 1-1,5 см. Як правило, більш дрібні дають й більш низьку врожайність.

Як правильно сіяти цибулю?

В кінці березня або початку квітня ґрунт слід розпушити і вирівняти. Потім роблять канавки глибиною від 2 до 3 см. У важких ґрунтах ця глибина повинна бути менше, а в легких - більше. Відстань між рядами повинна бути близько 20-30 см. Сіють насіння з інтервалом близько 1 см, після – загортають землею. Приблизно через 50 днів потрібно зробити процедуру проріджування, щоб відстань між цибулинами має становити приблизно 7-10 см.

урожай лука

Посадка зеленої цибулі

Помістіть цибулини в ґрунт, підготовлену для посіву. Оптимальна відстань має становити приблизно 15 см в рядках, розташованих на відстані приблизно 20-30 см одна від одної. Верхівки цибулин повинні трохи виступати над поверхнею. Таку цибулю слід ретельно притискати ґрунтом, щоб запобігти виштовхування рослин корінням, а також стимулювати скоріше вкорінення.

Посів озимої цибулі

Основною перевагою вирощування озимої цибулі є ранні урожай. У серпні сіють насіння так же само, як описано вище. До настання зими у цибулин повинно з'явитися кілька листочків. Цибуля є досить морозостійкою, але використання нетканого текстилю все ж не зашкодить. Він збереже тепло, не дасть рослинам замерзнути при значному похолоданні.

Догляд після посіву

Основні процедури догляду це: запобігання утворенню кірок і прополка ґрунту. Механічне видалення бур'янів є найбільш поширеним методом для невеликих ділянок. Промислове виробництво цибулі потребує застосування гербіцидів. Регулярний полив може бути й непотрібним, але він гарно впливає на врожайність, особливо, коли весна і літо досить посушливі. Урожай можна збирати в кінці липня або початку серпня.

Читайте про імпорт цибулі. 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf