Українські фермери відмовляються вирощувати овочі

На півдні України фермери відмовляються вирощувати овочі, а натомість сіють зернові. Таке рішення довелося приймати через ряд чинників.

У супермаркетах уже з’явилася молода імпортна картопля, ціна її сягає до 60 грн за кілограм, тому споживачі здійснювати покупки не поспішають. Молоду картоплю від українських виробників із відкритого ґрунту споживачі побачать на полицях супермаркетів у червні. Зараз на Херсонщині її починають висаджувати.

Українські фермери відмовляються вирощувати овочі | MIZEZ

У чому полягають труднощі?

Минулого року ⅔ літа були дощовими, картопля дуже вимокла, через що її сильно вражали хвороби. Фермери не мали бажання використовувати таку картоплю як садивний матеріал та пустили її в продаж. Супермаркети запропонували ціну по 9-10 грн за кілограм, зараз у деяких випадках доходить навіть до 14 грн.

Садивний матеріал із Нідерландів — альтернатива дорога, до того же невідомо, коли та в якому стані замовлення зможуть доставити в Україну в умовах закритих кордонів. 1 кг картоплі першої репродукції з Нідерландів коштує 95 євроцентів, елітної — 1,2 євро.

Якщо картоплі херсонські фермери планують зібрати 2 урожаї (перший — на продаж, другий — для садивного матеріалу), то від вирощування, наприклад, перцю та баклажанів цього року відмовляються. Натомість збираються сіяти зернові культури.

Чому фермери відмовляються вирощувати овочі, а натомість збираються сіяти зернові культури:

  1. Брак робочої сили. Для догляду за посівами зернових працівників потрібно менше.
  2. Зернові краще зберігаються, ніж овочі, які вимагають особливих умов.
  3. Можуть виникнути труднощі з продажем. Ціни, наприклад, на овочі борщового набору в останні роки не зростають. Такі умови не спонукають фермерів до збільшення площ під овочами. Наслідки пандемії передбачити неможливо, отож аграрії висаджують більш «стабільні» культури.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf