Американський білий метелик-шкідник поширився Хмельниччиною

Через аномально теплу зиму на Хмельниччині поширився шкідливий американський білий метелик. Зокрема, через нього в селі Бейзими ввели карантинні заходи. Метелик небезпечний тим, що повністю об’їдає листя, а також обплітає дерева та кущі павутиною, сильно пошкоджуючи рослини. Для 200 видів рослин він є шкідником, зокрема, у цьому списку – сливи, яблуні та груші, шовковиця.

білий метелик-шкідник Mizez

Дані про шкідника

Батьківщиною метелика є Північна Америка. Дорослий метелик має розмах крил від 40 до 50 мм, вони мають білий колір, а тіло метелика вкрито такими ж білими волосками. Самка відкладає яйця розміром 0,6-0,7 мм. Згодом з них з’являються гусениці, які спочатку мають світло-жовте забарвлення. Грудні ноги - чорні, такого ж кольору є і грудний щиток. Вздовж спини можна бачити два ряди світло-жовтих і чорних бородавок, збоку таких же – чотири ряди. Кожна бородавка містить волосинки чорного й білого кольору.

Доросла гусениця має довжину 30-40 мм, оксамитово-коричневого кольору. По бокам вона має жовті смуги і оранжеві бородавки. Ноги та голова чорного кольору. У стадії лялечки комаха має розмір 10-15 мм, забарвлення –жовте, потім – коричневе.

Зимівля лялечок проходить під корою, рештками рослин, у щілинах парканів чи будівель. Метелики з’являються навесні, їх виліт – не одночасний. Вперше їх можна побачити під кінець квітня. Живе такий метелик від 6 до 14 днів.

Яйця самки відкладають на верхню та нижню частину листка групами – від 300 до 500 яєць. Всього у кладці може бути до 1200-1500 яєць, зверху вкритих «пушком». Гусениці, які з’являються із таких яєць, об’їдають листок повністю – залишаються лише прожилки. Колонії гусені обплітають листя павутиною. Згодом вони розповзаються, щоб вести одиночний спосіб життя.

Гусінь американського метелика є активною в нічні години та на світанку. Знаходиться вона з нижньої сторони листка.

Ситуація на Хмельниччині

Наразі шкідник атакував не надто великі площі. Карантин ввели для того, щоб метелик не розповсюдився на інші райони. Тобто, проблема локалізована. В селі проводяться фітосанітарні заходи, які полягають у спаленні пошкодженого гілля та листя. Аграрії сподіваються, що наразі можна буде обійтись без застосування хімії.

Головна проблема в тому, що шкідник швидко розмножується – наразі це вже друга популяція. Можна очікувати ще й на третю, якщо для цього будуть сприятливі умови.

Раніше вогнище зараження цим метеликом вже фіксували у селі Сахнівка – тоді також вжили карантинних заходів. Найбільшою ж небезпекою для шкідника є сувора зима. Коли зими були саме такими, осередків гнізд метелика не виявляли. Цього року така кількість цих комах може пояснюватися тим, що зима була відносно теплою. Також шкідника могли й завезти транспортом із інших місць – наприклад, із Старокостянтинівщини. Минулого року тут зафіксували появу метелика.

Як боротися із американським метеликом?

Радикальним методом боротьби є застосування хімії, але обробляти нею означає ризикувати здоров’ям людей. Саме тому рекомендують зрізати уражені гілки та спалювати їх в окремих місцях. Одночасно із цим треба обкопувати дерева, щоб шкідник не розповсюджувався далі. Додаткового рекомендується обприскування плодових дерев, створення ловчих поясів.

У Головному управлінні Держпродспоживслужби Хмельницької області говорять, що поширення в області метелика пояснюється зміною клімату. Перші вогнища зафіксовані були ще в 90-х роках. Але тоді комахи не розповсюджувалися так масово. Цього року через теплу зиму та жарке літо американський метелик має значне поширення.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf