У Херсонській області вчені вирощують гігантську сою

Аграрії Херсонщини відшліфували технологію вирощування сої до дрібниць – настільки, що завдяки поливу на сухих землях отримують добрі врожаї. А нещодавно НААН України почала експериментувати на Херсонщині із овочевою соєю.

У Херсонській області вчені вирощують гігантську сою

Деталі та мета експерименту

Насіння для вирощування отримали із Харкова, де знаходиться Національний центр генетичних ресурсів рослинництва. Країна походження насіння – Китай, США та Японія. Його було висаджено на маленьку ділянку землі – на кожен сорт приходиться по 2 кв.м. площі. У планах – до 2027 року отримати власні гібриди овочевої сої, які будуть ідеально адаптовані для місцевого клімату.

Експерти говорять, що овочева соя має найбільшу кількість рослинного білку – аж до 14%. Це насичений білок, який дуже схожий на тваринний – м’ясний чи молочний. Саме тому дана культура популярна в Японії та США. Під час Другої світової війни така соя врятувала США, ставши цінним джерелом провізії для військових.

Тисяча бобів звичайної сої важить приблизно 150-180 грамів, а така ж кількість овочевої, зокрема, у Японії буде важити 800 грамів.

У Херсонській області вчені вирощують гігантську сою

Перший врожай сої на Херсонщині вже отримано. Він дозволив упевнитися в тому, що вирощувати цю культуру нескладно. При чому, виростити її можна як промисловими методами, так і на присадибній ділянці. Урожай був готовий до збирання вже в кінці липня-на початку серпня.

Для вирощування овочевої сої використовувалася майже та технологія, що й до звичайної. А ось рентабельність перевищувала в багато разів – за тонну можна отримати 17-20 тисяч гривень. Вже зараз фермери цікавляться, коли таку сою можна отримати до їх господарств.

Така овочева соя може широко використовуватись у харчуванні. З неї роблять салати, її запікають та варять, смачною вона є й після приготування на пару. Вона може стати гарним доповненням до щоденного раціону.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf