Цього року не варто поспішати із сівбою озимих культур

Науковці НААН повідомили про те, що цього року поспішати із стартом посівної кампанії не варто. Причиною цього є стан посівного шару ґрунту, у якому не має продуктивної вологи. Тому, надто рано садити озимі – це великий ризик, адже насіння може не прорости. Як результат – втрачений урожай.

сівба озимих культур

Повідомлення НААН

Науковці вважають, що навіть після того, як з’являються опади, сходи є зрідженими. Таким чином, посівну кампанію варто перенести на строк не раніше, ніж 15 вересня – 5 жовтня. Висаджувати треба у сухий ґрунт – тоді, коли немає опадів. Норму висіву радять збільшити на 10 відсотків, а ось глибину залягання насіння – зменшити до 3-4 см. Обов’язковим є прикочування.

Норму висіву треба визначати в залежності від культури, а також особливостей сортів, які росли тут раніше. Варто враховувати й стан ґрунту, наявність вологи, строк обробітку землі. При необхідності, не зайвим буде проконсультуватися із спеціалістами.

Науковці говорять про те, що полицевий та безполицевий обробітки є неефективними через те, що є ризик вигортання брил на поверхню, погіршення самої структури землі. Краще віддавати перевагу мілкому та поверхневому обробітку із максимальною глибиною 12 см. Використовувати треба дискове знаряддя. Коток – кільчасто-зубовий або кільчасто-шпоровий. Він подрібнить великі грудки, чим зменшить поверхню випаровування вологи із землі. Такі заходи допоможуть підвищити схожість насіння, попередять можливі ризики та дозволять отримати базу під гарний урожай наступного року.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf