Урожай 2020: який він насправді?

На початку посівної кампанії панували нерадісні прогнози щодо майбутнього врожаю. Такими вони були й до останнього моменту. Але, якщо вірити чиновникам, то безсніжна зима та посушлива весна тільки посприяли майже рекордному урожаю. Також уряд погодив і обсяги експорту зерна на майбутній рік на рівні 17,5 млн тонн. Чи обдумане таке рішення з огляду на ситуацію із станом посівів?

Чи гарантована продовольча безпека держави?

Щороку, починаючи з 2010, між аграріями, експортерами та урядом підписується меморандум. Його мета – продовольча безпека держави. Останні декілька років експорт пшениці тільки зростав – що не дивно, адже врожаї були рекордними. Так, у 2018 році урожай зернових склав 70,1 тонну, з яких пшениця мала долю у 28,2 тонни..

Меморандум на цей маркетинговий рік підписали 3 жовтня. Були вирішено не накладати обмежень на експорт через рекордний урожай. Тоді припускали, що експорт складатиме приблизно 20 млн тоннн. Однак, свої корективи додав коронавірус та пов’язаний із ним карантин. Були закриті кордони, експорт та імпорт країни обмежили.

В Україні ж не відчули дефіциту продовольства – і обмежень на експорт не накладали. Документ про граничний обсяг експорту пшениці підписали 30 березня – 20,2 млн тонн. Такий показник є навіть більшим, ніж очікувалося. Саме тоді склалася думка, що даний меморандум діє не в інтересах продовольчої безпеки, а гарантує фінансову безпеку самих експортерів.

Нещодавно озвучили плани на майбутній сезон – дозволено вивезти на експорт 17,5 млн тонн пшениці. А такий показник більший навіть за той, що був у 2018 році. І це – при несприятливій ситуації із урожаєм.

Нестабільні прогнози

Про проблеми навколо урожаю зернових у 2020 році заговорили одразу після новорічних свят. Було зрозуміло, що тепла зима без снігу – це серйозний удар по озимим. У даному випадку шар снігу – це захист від несприятливих факторів та волога, яка дасть змогу посівам нормально розвиватися навесні.

У кінці лютого прогноз щодо майбутнього врожаю знаходився на рівні 70 млн тонн, що на 7 відсотків менше, ніж у 2019 році. А вже на початку березня прогноз скоригували, знизивши цифру ще на 15 відсотків – вона склала 65 млн тонн. Майбутній урожай пшениці «зменшили» на 20 відсотків – цифра складала 23 млн тонн. При цьому, самі аграрії припускали, що майбутній урожай буде меншим на 30 відсотків.

За прогнозами метеорологів у квітні та травні очікувалася невелика кількість опадів, після чого мала настати жара та посуха. Прогнози у результаті справдилися. Так, пропало більше половини озимих у ключових «хлібних» регіонах. Критичною стала ситуація на Одещині – тут залишилося лише 10 відсотків посівів пшениці. А ячмінь був знищений повністю.

Влітку ситуація на Півдні не покращилася, а ось прогнози щодо врожаю – так. Станом на 17 серпня, коли підписували новий меморандум щодо експорту, Міністерство розвитку економіки повідомило про прогноз на рівні 71,1 млн тонн. Через два дні він був скоригований до позначки у 70 млн тонн.

Українська зернова асоціація взагалі заявила про рекорд на рівні 100 млн тонн – це дані з урахуванням олійних та зернових. Агровиробники вважають, що дана організація лобіює транснаціональних трейдерів зерна. Окремо слід зазначити, що прогнози щодо урожаю пшениці знаходились на рівні 26,8 млн тонн.

Реальна ситуація

Збільшення урожаю може відбуватися лише з двох причин – це або екстенсивне ведення господарства, або підвищення урожайності. І зараз в нашій державі не працюють обидва фактори. Тому, вірити прогнозам щодо рекордного врожаю не варто. Тим паче, що Тарас Висоцький говорить про те, що площі під зернові культури скоротилися на 129 тисяч гектарів. Тобто, мова не йде про екстенсивне збільшення врожаю.

Ще один фактор – експерти зазначають, що середня урожайність пшениці на 30 відсотків менша. Найгіршою є ситуація в Дніпрі, Херсоні, Запоріжжі та Миколаєві.

Офіційні дані щодо збору врожаю на 26 серпня були такими: намолочено 26,6 млн тонн пшениці, залишилось обробити усього 1,1 відсоток посівів. Таким чином, не зрозуміло, куму вірити – даним статистики чи самим аграріям.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf