Гаряче

Масштабне розкрадання українських земель йде вже п’ятий рік

За законом кожен українець має право отримати два гектари земель в одні руки для власних потреб. На ділі зробити це дуже важко. А хтось отримує значно більше, ніж 2 гектари, не дивлячись на норму закону. Нещодавно Держгеокадастр почав проводити масштабний аудит, у результаті чого розкрив схему розкрадання українських земель. При чому, її учасником може бути кожен із нас.

Масштабне розкрадання українських земель Mizez

Марні старання

Родина Білявських вже не перший рік ходить по кабінетам чиновників, але безрезультатно. Право на отримання землі є, а ось реалізувати його дуже складно, а то й – неможливо. Віталій Купрій, правозахисник, говорить про те, що без хабаря справа не вирішиться – і це не поодинока ситуація. Чому так відбувається?

Справа у тому, що кількість землі є обмеженою, а ось охочих її отримати – багато. Як результат – дефіцит та корупція. А цей дефіцит виник тому, що деякі особи мають у власності по декілька таких ділянок у різних областях або отримали їх на підставних осіб. Тобто, хтось не може отримати й однієї ділянки, а хтось володіє цілими плантаціями.

Схема подвійної приватизації

Журналісти програми «Гроші» приводять приклад такої схеми, маючи накази Держгеокадастру у Житомирській області. Так, перший був виданий у вересні, а інший – на три місяці раніше. Проблема у тому, що землю отримала одна й та ж людина. І вона може навіть не здогадуватись про те, що стала учасником шахрайської схеми. Одним із таких постраждалих виявився Юрій Гриньок.

Юрій Гриньок – учасник АТО. Він подавав документи на отримання земельної ділянки, але йому відмовили. Згодом йому зателефонували люди, які згодилися допомогти вирішити справу. На той час у Юрія хворіла мати, землю він хотів продати, щоб мати гроші на її лікування. Звичайно, чоловік погодився.

Після того, як ділянку оформлюють на заявника, її одразу ж переписують на іншу особу. Зазвичай це аграрні компанії. Зокрема, перша ділянка, яка була зареєстрована на Юрія, потім відійшла до фірми «АТК», яка вже володіє 11 тисячами гектарів наділів.

Дана схема – це результат змови аграрних компанія, чиновників та ділків. Якщо із кимось з учасників оборудки не погодити дії, реалізувати схему неможливо. Посередники мають «своїх людей» у Держгеокадастрі. А аграрні компанії зацікавлені отримати землю для ведення бізнесу. І їм зручніше орендувати одразу цілий масив, ніж викуповувати по 2 гектари у різних людей.

Втілити цю схему у життя неможливо без зв’язку із чиновниками. Вони мають не тільки повноваження у виділенні землі, а й персональні дані українців, які звернулися за законними двома гектарами. При чому, зробити це можна навіть без відома та підпису людини.

Не ставив підпису під документами і Юрій Гринько. Але на кожному папірці, який журналісти «Грошей» знайшли у Держгеокадастрі, стоїть саме його підпис. Тобто, їх підробили.

Риба гниє з голови

Керівник Держгеокадастру України Роман Лещенко говорить про те, що місцеві чиновники не могли б реалізувати цю схему без погодження із регіональним керівником. Тобто, не можна стверджувати, що посадовці не знають про цю схему та не задіяні у ній.

Редакція «Грошей» отримала документи, які підтверджують, що такі незаконні схеми приватизації реалізовувалися, починаючи із 2016 року. Тоді Держгеокадастром керував Максим Мартинюк, виходець із Вінницької області. Колишній чиновник зараз не виходить на зв’язок та не бажає коментувати ситуацію.

У сфері земельних оборудок фіксують одні із найбільших хабарів. Але кому саме із владної верхівки йдуть ці шалені кошти? Тим паче, що в Україні немає жодної області, де б схема подвійної приватизації не застосовувалася.

Зараз із подачі нового керівника Держгеокадастру опрацьовано лише 23 відсотки всій наказів із виділення земель. Але це вже дало вражаючі результати. Тобто, за попередньої влади землі масово роздавали «потрібним» людям. А звичайні громадяни роками оббивають пороги кабінетів у марній надії реалізувати своє конституційне право.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf