Новий проект передбачає можливість розірвати договір оренди землі

Новий проект закону під номером 3228 передбачає надання власникам землі права розірвати договір оренди та гарантувати викуп землі державою чи місцевими органами за високою ціною. Також передбачена можливість кредитування власників землі та надання кредитів на придбання ділянки.

оренда землі

Мета та деталі законопроекту

Мета законопроекту – економічні, суспільно-політичні та соціальні покращення, яких очікує суспільство від запровадження ринку землі. Завдання закону виглядають наступним чином:

  1.     Реалізація права власника землі на високу цінність цієї землі та можливість нею розпоряджатися.
  2.     Створення умов для переходу від користоувальної форми відносин до самостійного виробництва із використанням земельних ресурсів. Так, сільськогосподарська діяльність є більш ефективною, ніж здача землі в оренду.
  3.     Створення умов для того, щоб земля могла бути повернена її законному власникові після довготривалої оренди.
  4.     Гарантія повернення землі, яка була відчужена незаконним шляхом.
  5.     Протидія появі земельних монополій.

оренда землі

Також закон передбачає, що отримувати право власності на земельні ділянки матимуть тільки громадяни України. Селяни-власники паїв матимуть право достроково завершити дію договору оренди тільки на підставі наявності такої вимоги. Таким чином, селянин матиме змогу перейти від використання землі як інструменту отримання пасивного доходу до активного її використання для фермерства. Закон гарантуватиме мінімальну ціну, за якою викупити землю може держава чи місцева влада.

Даний закон допоможе розвитку аграрної галузі, залучення більшої кількості людей до фермерства. Також він буде регулювати відносини між суб’єктами ринку землі, спираючись на реальні потреби громадян.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf