Яким буде світовий ринок нуту в цьому сезоні?

На думку Алі Сіддікі, менеджера з розвитку бізнесу АСА Alliance (крупний канадський трейдер і переробник нуту), світовий ринок нуту стабілізується у сезоні, що починається.

Експерт вважає, що через півроку надлишкові запаси продукту, які тиснуть на світовий ринок, будуть спожиті. Валовий збір цих бобів у світі буде знижуватися у 2019/2020 маркетинговому році, тому запаси, що були накопичені за попередні роки, вичерпуватимуться.

Як прогнозує Чак Пеннер, засновник канадської аналітичної фірми LeftField Commodity Research, світовий валовий збір нуту цього року складе 1,76 млн тонн, у 2019 році він становив 2,4 млн тонн, у 2018 році він сягнув 3,3 млн тонн і став рекордним. На думку Чака Пеннера, цього сезону урожай нуту у світі буде близьким до середніх показників 2012–17 років. Як аргумент до своїх прогнозів він наводить те, що майже всі основні країни-виробники скоротять вирощування. Наприклад, Канада зменшить площі посівів у цьому сезоні на 40%, якщо порівнювати з минулим роком (зі 160 тис. га до менш ніж 100 тис. га). У Росії очікується зниження валового збору з 350 до 320 тис. тонн, в Індії, найбільшому в світі споживачі нуту, — з 500 тис. тонн до 350 тис. тонн. За поясненнями фахівців, фермери в Індії більш охоче вирощують зернові, а не нут. Північноамериканські виробники цього продукту також віддали перевагу іншим культурам у зв’язку з поширенням хвороб та порівняно високими витратами на вирощування.

Яким буде світовий ринок нуту в цьому сезоні? | MIZEZ

Ситуація в Україні

Україна — чи не єдина країна, де в 2020 році, за попередніми прогнозами, валовий збір нуту збільшиться. Урожай цих бобів приблизно становитиме 65–70 тис. тонн. Водночас експерти вважають, що криза, пов’язана з поширенням коронавірусу та карантином, майже не вплине на світовий ринок нуту. Споживачі віддаватимуть перевагу рослинницькій їжі, адже через скрутне фінансове становище люди будуть змушені шукати дешеві джерела протеїнів, яким і є нут. Найімовірніше, споживання нуту 2020 року значно зросте. Отже, світовий ринок нуту стабілізується цього сезону, як вважають фахівці.

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf