На ринках рослинних олій триває зниження цін

Після оновлення в перший тиждень нового року 6-10-річних максимумів, ціни на рослинні олії на світових ринках почали знижуватися на тлі різкого зменшення попиту та зникнення чинників підтримки.

Лідером падіння стала пальмова олія, яка з 8 по 15 січня подешевшала на біржі в Малайзії майже на 12% з 3830 до 3423 рінгитів/т або 848,33 $/т, що є рекордним зниженням останніх 5 років.

Причиною падіння стало значне скорочення експорту, який, за даними сюрвейєрської компанії ITS, у першій половині січня зменшився у порівнянні з відповідним періодом грудня на 42% до 416,5 тис. т.

Відновлення експорту соєвої олії з Аргентини знизило спекулятивний попит на пальмову олію, а запровадження Малайзією 8% експортного мита на пальмову олію посилює тиск на ціни.

Слідом за малайзійською біржою котирування пальмової олії на китайській біржі в Даляні у п’ятницю знизилися на 3,7% до 6646 юанів/т або 1026 $/т, а котирування соєвої олії — на 2,2% до 7666 юанів/т або 1183 $/т.

На чиказькій СВОТ у п’ятницю березневі ф’ючерси на соєву олію також знизилися на 3,1% до 922 $/т слідом за цінами на пальмову олію та під тиском даних NOPA, згідно з якими переробка сої в США у грудні виявилася меншою, ніж очікували трейдери, та склала 4,98 млн т.

На тлі падіння світових ринків рослинних олій ціни пропозицій української соняшникової олії знизилися з 1300 до 1270-1280 $/т FOB, хоча ціни попиту не перевищують 1250 $/т FOB. Подорожчання соняшникової олії минулого тижня призвело до стрімкого зростання закупівельних цін на соняшник в Україні, внаслідок чого виробники знову зупинили продажі. Це дещо втримало ціни соняшникової олії від подальшого зниження.

Відновлення експорту та початок збирання соняшника в Аргентині знижує напругу на світових ринках. За тиждень ціни аргентинської соєвої олії знизилися на 50 $/т FOB до 1000 $/т FOB Up River. Протягом тижня ринки рослинних олій залишатимуться під тиском збільшення пропозицій від продавців, що намагатимуться найдорожче продати товар, та новин про погоду в Аргентині, де попри нещодавні опади зберігається дефіцит вологи, який може призвести до чергового зниження прогнозів виробництва сої.

Партнерський матеріал

Схожі статті по темі:

asdf