Як оформити земельний пай у спадок?

Відкриття ринку землі зробило актуальним питання оформлення паю у спадок, передання прав на володіння земельною ділянкою. Важливо все зробити так, щоб дії відповідали діючому закону, і згодом не виникало проблем із законністю володіння землею.

Як оформити земельний пай у спадок Mizez

Нюанси процесу оформлення у 2020 році

Оформлення права власності на землю, отриману у спадок, відбувається по тій же схемі, що стосується нерухомого або рухомого майна. Це ж стосується і земель, які мають сільськогосподарське призначення. Передати пай можна за допомогою заповіту. Якщо ж його немає, то нащадок або нащадки вступають  у спадщину згідно закону та відповідно до черговості, яка встановлена українським Цивільним кодексом.

Щоб оформити право на пай, який було отримано у спадок, потрібно мати такі документи:

  •         Свідоцтво про смерть людини-спадкодавця;
  •         Документ, який говорить про місце останнього проживання людини-спадкодавця;
  •         Підтвердження права власності спадкодавця на ділянку землі;
  •         Ідентифікаційний код та паспорт заявника.

Проблема у спадкоємців найчастіше виникає саме із підтвердженням права власності на ділянку землі. Багато людей вважали, що достатньо отримати сертифікат на  пай. Але кадастровий номер ділянки відсутній. У такому випадку державна реєстрація такого паю вимагає технічної документації від землеустрою.

Для того, щоб уникнути плутанини та непорозумінь, вести справу про спадок має лише одна контора або один нотаріус. Це дозволить також пришвидшити хід справи, адже всі дані будуть у однієї людини або компанії.

Ділянка, яка перейшла у спадок, має бути відчужена у строк не пізніше року із моменту прийняття спадщини. Якщо цього не сталося, то її відчуження буде примусовим.

 

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf