Як розподілена земля у країнах, що є сусідами України?

31 березня 2020 року Верховна Рада прийняла закон про обіг земель сільськогосподарського призначення, за яким ринок землі буде введено в Україні з 1 липня 2021 року. За прийняття цього законопроекту проголосували 259 депутатів при необхідному мінімумі у 226 голосів. Згідно з прогнозами Світового банку, відкриття ринку землі буде приносити Україні від 700 млн до 1,5 млрд доларів щороку.

Що ж, у сільському господарстві країни наступає новий етап розвитку, й зміни агросектор відчує вже зовсім скоро. А зараз давайте розглянемо ситуацію, що склалася  з розподілом землі в інших державах, які межують з Україною або є найближчими сусідами.

Що там, у сусідів?

У країнах СНД нині спостерігаємо таку ситуацію. У приватній власності в Естонії знаходиться 56% землі, в Росії — 40%, у Грузії — 25%. Земля Туркменістану зараз уся в державній власності, а в Білорусі лише 2% землі є приватними.

У інших країн-сусідів України — зовсім інший розподіл землі. У Чехії понад 80% земель знаходяться у приватній власності, у Польщі — 81%, а в Румунії й узагалі 94% всієї землі належить приватним власникам. 

Нагадаємо, що згідно з прийнятим законом, з 1 липня 2021 року фізичні особи, що є громадянами України, зможуть придбати землю сільськогосподарського призначення з обмеженням у 100 га. Інші зміни, зазначені у законі, набудуть чинності з 1 січня 2024 року.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf