Які рослини найкраще підходять для виготовлення біопалива?

Науковці називають біопаливо паливом майбутнього поруч із невичерпними джерелами енергії. Для його виготовлення, окрім біологічних відходів, доцільно використовувати спеціальні біоенергетичні культури. Такі рослини зазвичай невибагливі до ґрунтово-кліматичних умов і їх нескладно вирощувати навіть на малородючих землях, використовуючи весь земель потенціал регіону. І конкуренції зі звичними агрокультурами можна не боятися! 

Які біоенергетичні культури придатні для вирощування на теренах України? 

Одна з найбільш важливих біоенергетичних культур — міскантус гігантський. Це багаторічна злакова культура, яку вже тривалий час вирощують у країнах Європи та Південної Америки як біологічне джерело енергії. З гектара щорічно ця рослина може давати до 25 тонн урожаю, на момент збирання її стебла мають низьку (до 25%) вологість. А теплотворна здатність вражаюча: 1 тонна сухого міскантусу дорівнює: 

  • 400 кг сирої нафти, 
  • або 1,7 тонн деревини,
  • або 620 кг кам’яного вугілля.

Така висока енергетична цінність зумовлена високою кількістю целюлози у складі стебла (до 70%). Недарма науковці вважають міскантус найефективнішим джерелом біопалива. 

Які рослини найкраще підходять для виготовлення біопалива? | MIZEZ

Ще однією біоенергетичною культурою, яка має перспективи для вирощування в Україні, є просо прутоподібне (свічграс). Це також багаторічна злакова культура, що походить із Північної Америки. Вона не вимоглива до вмісту вологи у ґрунті, її можна висаджувати навіть на малопродуктивні ґрунти, а стійкість до впливу хвороб і шкідників чудова. Свічграс також є перспективним рішенням для аграріїв, які прагнули б використати неродючі або схильні до ерозії ґрунти із користю. 

Окрім трав, у промисловості використовуються й сорти швидкорослої прутовидної верби (так звана енергетична верба). Плантації цього дерева вже успішно вирощуються у Швеції, Данії, Норвегії, Польщі тощо. Рослина невибаглива до родючості ґрунту, однак для хорошого росту їй потрібно багато води. Тому енергетична верба якомога краще підходить для західних регіонів України. 

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf