Сонячні панелі над плантаціями малини в Нідерландах

В Нідерландах над однією з плантацій на висоті 2,5 м кущі малини закрили сонячними модулями. Вони захищатимуть рослини від сильних злив й одночасно вироблятимуть електроенергію. У рамках такого експерименту ними замінили звичайні плівкові тунелі. 

Сонячні панелі над плантаціями малини в Нідерландах Mizez

Для чого потрібні панелі

Панелі знаходяться на висоті 2,5 метри і нахиляються на 10 градусів на захід та на схід. Відстань між модулями дозволила організувати унікальну систему вентиляції для кущів, завдяки якій дощ розсіюється рівномірно по сітці і не пошкоджує ягоди важкими краплями води. Щоб малина отримувала достатню кількість сонячного світла, фахівці встановили кристалічні панелі, які пропускають 25% світла. 

Особливості та результати експерименту

Після проведення експерименту нідерландські фермери зрозуміли, що за допомогою технології Agrophotovoltaik (“агрофотовольтаїка”) можна контролювати врожайність малини. Використання такого підходу дозволяє отримувати врожай протягом усього сезону без перерви. Таким чином, фермери уникають піку дозрівання. 

Водночас люди, які збирають малину, можуть працювати без перерви, адже модулі затіняють кущі, дозволяючи уникати палючого сонця.

Самі сонячні панелі можна використовувати шість років (потім змінювати). Для прикладу, звичайну плівку треба міняти раз на півроку.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf