Критичні умови для посіву ріпаку

Останні прогнози Гідрометцентру говорять про те, що складається критична ситуація для посівної кампанії ріпаку. Ґрунтова та повітряна посуха посилюються і спостерігаються на більшій частині країни. Причиною є відсутність опадів у серпні, а у декотрих центральних областях дощів не було ще із липня.

ріпак

Невтішні дані

У Гідрометцентрі повідомляють, що станом на 20 серпня грунт був сухим або майже сухим – і така ситуація спостерігається всюди, крім Заходу. Метровий шар гнуту у Центрі та на Півдні майже сухий. Таким чином, умови для посіву ріпаку складаються критичні. Земля не накопичила вологи, щоб прийняти насіння озимої культури.

При цьому, деякі області потерпають від посухи ще із кінця травня, а за літні місяці сумарна кількість вологи не перевищила й половини від норми. Це центральні та південні регіони. Таким чином, аграрії не готові розпочати посівну озимого ріпаку, адже, не впевнені, що вона завершиться успіхом.

Також посуха негативно вплинула на формування врожаю деяких пізніх культур, зокрема, кукурудзи та соняшнику. На полях кукурудзи аграрії спостерігають незадовільну ситуацію із запиленням, що призвело до напівпорожніх качанів. У фазу молочної стиглості маса качанів була рекордно малою. На багатьох полях вегетація соняшнику та кукурудзи завершилася передчасно.

Читайте також: ПОСІВНА ОЗИМОГО РІПАКУ ПІД ЗАГРОЗОЮ ЗРИВУ ЧЕРЕЗ ПОСУХУ

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf