На які культури слід зробити ставку аграріям у найближчі роки?

Вже ні для кого не секрет, що клімат на планеті поступово змінюється. Глобальне потепління так чи інакше впливає на більшість сфер економіки і зумовлює значні зрушення навіть у консервативній аграрній сфері. Адже через зміну звичних кліматичних умов аграріям доводиться переглядати строки посіву та збору врожаю, культури, що найкраще підходять до певного регіону, схеми боротьби з бур’янами та шкідниками тощо.

Відомо, що за останні роки кількість опадів на території України скоротилася, а середньомісячні температури повітря підвищилися (згадайте хоча б цьогорічну м’яку та малосніжну зиму). Через це на Півдні вже чудово себе почувають такі “екзотичні” для багатьох фермерів культури як нут, маш, і навіть… шафран, а на Закарпатті деякі агрогенії почали вирощувати ківі. 

У найближчі роки з огляду на незвично теплі зими аграрії можуть зменшити площі вирощування озимих зернових і збільшити кількість гектарів посіяної ярої пшениці та ячменю. 

Також прогнозується, що соняшник класичний може поступитися лідерством високоолеїновому, адже високоолеїнові гібриди дають вищий прибуток (при однакових затратах).

Від озимого ріпаку деякі фермери у 2020 році вже відмовляються через проблеми з сівбою та перезимівлею цієї культури. Але загалом цю культуру сіяти не перестануть: ріпакова олія добре йде на експорт і використання її у виробництві як харчових продуктів так і промислових товарів буде лише збільшуватися. А якщо є попит, завжди буде й товар.

Через зміни клімату все більше аграріїв будуть вимушені перекваліфіковуватися на овочівників, вкладаючи кошти у розвиток стаціонарних теплиць. Паралельно стануть популярними й компактні теплиці, завдяки яким можна швидко отримати бажаний врожай і, відповідно, прибуток.

Найбільш перспективними культурами експерти аудиторської компанії Baker Tilly  назвали сорго, нут, сочевицю, квасолю, льон та коноплі. Популярність, наприклад, сорго, зумовлена її стійкістю до посухи. Фермери вже декілька років поспіль використовують сорго як страхову культуру на випадок неврожаю кукурудзи. До того ж, вона є непоганою альтернативою іншим кормовим культурам, особливо в посушливих регіонах. 

У 2020 році також прогнозується збільшення площ посіву бобових (не лише гороху і квасолі, а й нуту, сочевиці та інших). Адже ці культури поживні й багаті на білок і в умовах збільшення попиту на замінники м’яса будуть ставати дедалі популярнішими.

 Серед імпортованих товарів агровиробництва популярними є льон та коноплі (співвідносимо знову ж таки з глобальною тенденцією екологічності й натуральності та відмови у побуті від хімічно створених волокон). 

Кліматичні зміни кидають виклик не лише консервативним фермерам, а й зумовлюють значні зміни ринків збуту ринкового попиту на ті чи інші групи товарів.  Тому аграріям сьогодні важливо тримати руку на пульсі й не боятися пробувати на своїх посівних площах нові культури, вживати нових агротехнічних заходів і слідкувати за вимогами сучасного ринку.

Схожі статті по темі:

asdf