Розпочався збір соняшникового меду

Пасічники активно збирають урожай соняшникового меду, який зараз є основним медоносом для бджіл. Зокрема, центральні та південні регіони вже запасаються смачним та цілющим нектаром. Очікується, що частка цього меду у загальному обсязі буде такою ж, як і зазвичай.

соняшниковий мед mizez

Статистика та особливості соняшникового меду

У 2019 році доля соняшникового меду складала 48 відсотків від усього обсягу зібраного врожаю. Якщо говорити про цифри, то це – більше 31 тисячі тонн. А у 2020 очікується така ж кількість меду. Саме завдяки соняшнику багато пасічників можуть отримати приріст кількості меду.

Зараз для збору соняшникового меду погодні умови є сприятливими. А це – температура не вище 25 градусів, вологість більше 40 відсотків. Саме за таких умов соняшник найкраще дає нектар та приваблює ним бджіл.

Варто зазначити, що саме соняшниковий мед є найбільш поширеним у нашій країні. Також він має доступну ціну, що робить його популярним продуктом. Відрізняється соняшниковий мед тим, що має велику кількість глюкози та швидкий термін кристалізації. А ще він позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, сприяє зниженню холестерину, допомагає вивести токсини.  В ньому знаходиться багато ензимів, необхідних для обмінних процесів та підвищення імунітету, омолодження організму, регенерації клітин. Цінують такий мед кондитери та кулінари за консистенцію, подібну до пасти.

Гречаний мед

Також зараз йде активний збір гречаного меду, частка якого у всьому урожаї складає від 3 до 4 відсотків, а це до 2 тисяч тонн. Такі показники можна пояснити тим, що останні роки аграрії зменшують площу посівів цієї культури – зараз вони складають приблизно 70-75 тисяч га.

Гречка має високу продуктивність, даючи до 100 кг меду із одного гектару. Але аграрії її висаджують мало, адже за кордоном немає на неї попиту – у ЄС гречану крупу їдять дуже мало. Це єдина причина, якою можна пояснити таку «нелюбов» аграріїв до гречки.

Гречаний мед відноситься до категорії «темних» - має насичений коричневий колір, смак із гірчинкою. Він ціниться за такі властивості: профілактика сезонних простудних захворювань, зміцнення імунітету, великий вміст заліза. Також він покращує роботу кровоносної системи, підвищує гемоглобін, допомагає відновити сили після хвороби чи травми. Полюбляють споживачі також так звану «гречку із різнотрав’ям» - він має більш м’який смак, але властивості зберігає такі ж.

 

Читайте також: УРЯД ПЛАНУЄ ВВЕСТИ КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗНИЩЕННЯ БДЖІЛ

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал.

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf