“Урожай цьогоріч може бути кращим, ніж очікувалося”, — Мінекономіки

У 2020 році обсяг урожаю зерна очікується на рівні 68 млн тонн. Однак цей показник може і збільшитися. Таку інформацію оприлюднив Ігор Петрашко, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. 

 “Урожай цьогоріч може бути кращим, ніж очікувалося”, — Мінекономіки | MIZEZ

Який урожай експерти прогнозували раніше?

Раніше експерти Мінекономіки прогнозували, що цьогорічний урожай повністю забезпечує потреби внутрішнього ринку, а також дасть змогу експортувати агропродукцію за кордон:

  • урожай олійних культур перевищить позначку в 20 млн тонн;
  • цукрового буряку зберуть близько 9 млн тонн;
  • картоплі — понад 20 млн тонн;
  • овочів — більш як 9 млн тонн. 

Переваги підписання Меморандуму про взаєморозуміння

З метою гарантування продовольчої безпеки країни та для уникнення експортних обмежень 1 липня Мінекономіки планує підписання Меморандуму про взаєморозуміння з ключовими гравцями зернового ринку України. Обидві сторони, які збираються підписати Меморандум, планують погоджувати можливі граничні обсяги експорту зерна на основі попереднього співвідношення балансу попиту та пропозиції зернових. 

“Є визначений рівень незнижувальних залишків по культурах, і ми будемо дотримуватися цієї позиції для того, щоб кожен виробник чи трейдер розумів, як держава буде врегульовувати питання експорту і забезпечення продовольчої безпеки”, — підкреслив Ігор Петрашко. 

Також міністр повідомив, що зараз на ринку зерна спокійно: обсяг поставок в нормі, а ціни тримаються на комфортному рівні. Уряд спрацював ефективно, тому не знизилися обсяги поставок, а борошняні підприємства не підняли ціни на соціально важливі сорти хліба або інші продовольчі групи товарів. 

Я вважаю, що ми вибудували хороший, якісний механізм співпраці із учасниками зернового ринку”, — зауважив Ігор Петрашко.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf