Дефіцит вологи - причина бути обережними з добривами

Аgronews пише, що недостатня зволоженість ґрунту може призвести до низького врожаю сої, соняшнику та частково кукурудзи (культур зі стрижневим коренем). Через дефіцит вологи зараз азотні добрива не спрацьовують, а згодом можуть сильно нашкодити.

Поширені помилки, яких потрібно уникати

Агрономи зазначають, що карбаміду потрібні відповідна температура та зволоження. Інакше він не переходить в амоній та згодом у нітратну форму. Внесений під озиму пшеницю, наприклад, у суху землю, він працювати не буде.

Ще одна помилка — вносити під ріпак на початку його цвітіння карбамід за невеликих дощів. На зміну сухій весні може прийти червень зі зливами. Азот спрацює, зерно дозріє, і його доведеться збирати після пшениці та ячменю. Однак стебло ще лишиться зеленим, тож будуть псуватися комбайни.

Сильно зашкодить рослинам внесення завеликої кількості азотних добрив при дефіциті вологи в ґрунті. Деяким фермерам може здаватися, що культурі бракує азоту. Однак спочатку добриво не буде працювати. А коли за високих температур пройдуть зливи, процес переходу азоту в доступні для рослин форми буде занадто швидким. Таким чином відбудеться отруєння рослин нітратами.

дефіцит вологи

Шкідливим при дефіциті вологи є також позакореневе внесення карбаміду (так само, як і мікродобрив та гуматів).

Загалом агрономи радять взяти приклад із фермерів Одеської області, які майже не сіють соняшник через дефіцит вологи і низькі врожаї, пов’язані з цим. Фахівці рекомендують віддати перевагу культурам із мичкуватою кореневою системою та ретельно вибирати гібриди кукурудзи, беручи до уваги здатність рослин утворювати якомога більшу кількість підземних вузлів у кореневій системі.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf