Азотні добрива: КАС та її застосування

Сучасне землеробство неможливе без застосування мінеральних добрив – так жоден фермер не отримає гарного врожаю. Кожному аграрію відоме правило – скільки в землю покладеш, стільки потім й отримаєш. Тому тема добрив завжди є актуальною для аграрної сфери. Азотні добрива та їх застосування – те, про що повинно бути відомо кожному фермеру. 

Азотні добрива: КАС Mizez

Особливості азотних добрив 

Від правильного використання таких добрив залежить те, наскільки якісним та рясним буде врожай. Досвід показує, що навіть фермери із багаторічним стажем часто припускаються одних і тих же помилок у роботі з азотними добривами. Тому нагадування про їх особливості зайвими не будуть. 

Кожному агроному відома карбамідно-аміачна суміш або КАС. Вона широко застосовується у сільському господарстві: її вносять на поверхню ґрунту до посіву або після, під оранку, під передпосівну культивацію. Суміш працює через листя та коріння рослин. Вона містить три форми азоту, що й робить це можливим – одна виконує свою дію через поверхню листя, а дві інші – через корені. Це також робить вплив добрива більш тривалим. 

Але ефективність КАС залежить від особливостей погодних умов. Максимальною вона є тоді, коли розчин добрив залишається на поверхні упродовж тривалого часу. Саме тому аграріям рекомендують для обробки обирати прохолодну хмарну погоду без опадів. Холодно бути не повинно, адже мінусова температура руйнує всю користь добрива. 

КАС покращує споживання рослинами азоту під час посушливої погоди, не забруднюючи середовища. Окрім цього, перевагою добрива є те, що його використання не вимагає великих фінансових трат. Але, щоб отримати таку користь за розумну ціну, треба обирати перевіреного виробника добрив. Дуже часто зараз зустрічаються підробки, тому обережність під час вибору не завадить. 

Ще одна важлива умова ефективності КАС – використання спеціальних обприскувачів. Добриво повинно контактувати лише з металом, який є стійким до кислот. Розпилювач повинен бути з керамічним покриттям. Вносять КАС, використовуючи грубокраплисті плоскоструменеві розпилювачі, які мають великі отвори. Для рядкового внесення підходять розливні труби. Важливо, щоб розмір крапель дозволив їм без проблем стікати із листя в ґрунт. Краплі меншого розміру залишаться на листі, утворюючи ефект лінзи – це призведе до обпалювання рослин, зашкодить їм. 

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf