Аптечка агронома: як допомогти рослинам у стресових умовах

Характерною особливістю початкових етапів вегетаційного періоду озимих культур (ріпаку, пшениці, ячменю) кінця 2019 року, а також ярих культур весни 2020 року, є велика кількість аномальних кліматичних умов, які негативно впливають на ріст і розвиток сільськогосподарських культур.

Ми запитали у продакт-менеджера Тернопільського РСП «Насіння, добрива та засоби захисту рослин» компанії «Агросем» Івана Сеника, як вивести рослини зі стресу, як їм допомогти відновити вегетацію та які препарати для цього використовувати.

Через посушливі умови осені та відсутність достатньої кількості опадів у зимовий період більшість посівів озимих культур розпочали весняну вегетацію зрідженими та недостатньо розвинутими для формування високої урожайності.

Весняний період 2020 року відзначився відсутністю опадів у найбільш критичні фази росту сільськогосподарських культур (вихід в трубку у зернових, стеблування у ріпаку, проростання насіння у буряків, кукурудзи і соняшнику).

Отримані сходи ярих культур були повністю або частково знищені нетиповими пізніми заморозками та суховіями, приклади можна простежити на зображеннях.


Рослини сої, соняшнику та картоплі пошкоджені заморозками


Рослини кукурудзи пошкоджені суховіями

За таких умов першочерговим завданням сільськогосподарських товаровиробників є допомогти рослинам максимально швидко і з мінімально можливими негативними наслідками подолати стрес та відновитися для повноцінного формування врожаю.

Які препарати рекомендує фахівець?

Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми є застосування спеціальних добрив, які зарекомендували себе як потужні «вітаміни» для відновлення росту та розвитку культур.

Саме тому сучасні аграрії віддають перевагу ексклюзивному продукту «Агросем» добриву YaraVita ФосамкоБіо.

На сьогодні його дія перевірена на різних полях України. Це ефективний та якісний стимулятор, що містить унікальне збалансоване співвідношення поживних речовин та екстракту морських водоростей для живлення культур.

  • До складу добрива входить екстракт морських водоростей Ascophyllum nodosum, який містить фітогормони цитокінін, гіберелін та ауксин для повноцінного росту та розвитку, зняття стресу рослин, повного цвітіння та підвищення урожайності.
  • Добриво призначене для застосування до широкого кола сільськогосподарських культур.
  • Рідка формуляція дозволяє легко виміряти, залити і змішати продукт в резервуарі обприскувача, забезпечуючи найвищий вміст поживних речовин. Чистота сировини, із якої виготовляється продукт, робить його безпечним для внесення та гарантує, що отримана продукція буде відповідати стандартам якості.
  • YaraVita Фосамко Біо можна застосовувати спільно з багатьма агрохімікатами, дозволяючи легко інтегрувати продукт у програми захисту рослин і позбавитися необхідності у проведенні окремих обприскувань, тим самим заощадивши час і гроші.
  • Підтримання рівномірного, ефективного розвитку та росту рослин у період вегетації.
  • Позакореневе застосування сприяє відновленню рослин під час стресу (негативна дія температур, коливання температур, пригнічення від дії гербіцидів тощо) та активізує ростові процеси, що забезпечує швидке відновлення та підвищення продуктивності.
  • Впливає на розвиток кореневої системи с/г культур, підсилює ріст листків, стебел, коренеплодів, плодів та насіння.

Фосамко Біо можна застосовувати в технологіях вирощування всіх сільськогосподарських культур у нормі 1-5 л/га при достатній листковій поверхні. Для замовлення звертайтеся в регіональні представництва «Агросем».

За матеріалами «Агросем»

Партнерський матеріал

Схожі статті по темі:

asdf