Топ-5 відомих міфів про оранку

Оранка є одним із найдавніших способів обробітку ґрунту, але найменш вивченим. Це й зумовлює виникнення упередженого ставлення деяких аграріїв до цього виду обробітку ґрунту, а інколи й уникнення його в будь-який спосіб. Навіть тоді, коли це може зашкодити посівам. MIZEZ допоможе вам розібратися у всіх тонкощах оранки!

Популярні міфи про оранку

Твердження 1. Оранку роблять для того, щоб розпушити ґрунт і загорнути в нього рослинні рештки чи проростаючі бур’яни. 

По-перше, розпушування ґрунту не обов’язково робити з обертанням пласту. Зараз є більш сучасні способи проведення цього виду польових робіт. По-друге, загортання бур’янів є доволі сумнівною справою, що не вирішує проблему їхньої шкодочинності. А от загортання рослинних решток є наздвичайно корисним. Воно сприяє збільшенню частки гумусу у ґрунті та відновленню його структури.

Твердження 2. Оранку слід застосовувати щорічно. 

Загалом оранка необхідна для зміни місцями верхнього (виснаженого) й нижнього (більш родючого) шарів ґрунту. Тому її слід проводити обов’язково. Але не кожного року, адже за один рік ґрунт настільки не виснажується. 

Твердження 3. Ефективно поміняти місцями верхній і нижній шар ґрунту може лише плуг із передплужниками.

Це правда, бо якщо передплужників немає, ґрунт хаотично перемішується і знижується його загальна родючість. Це і зумовлює чимало негативних відгуків про цей спосіб обробітку ґрунту. 

Твердження 4. Оранка є дуже енерговитратною справою. 

Дійсно, це так. Але за умови правильного агрегатування плуга витрати енергії можна суттєво зменшити. Пам’ятайте, що агрегатування плуга можна зробити лише тоді, коли ширина захвату плуга більша, ніж ширина ходової системи трактора. 

Твердження 5. Оранка спричиняє виникнення “плужної підошви”.

“Плужна підошва” виникає у ґрунті, якщо ви проводите цей обробіток ґрунту занадто часто й завжди на однакову глибину. Тому слід щоразу варіювати глибину проведення оранки (наприклад, від 20 см до 30 см). Чергуйте оранку з іншими видами обробітку ґрунту й ця проблема вас не торкнеться.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf