Як підтримувати оптимальну кількість гумусу в ґрунті?

Органічна речовина ґрунту — це суміш гумусу та органічного сміття (залишок тварин і рослин). Кількість гумусу може складати до 80% органічної речовини ґрунту. При цьому на гумус перетворюється лише чверть органічних речовин. Решта — мінералізується. Якщо в ґрунті високий вміст органічної речовини, дуже важко формувати правильні рекомендації щодо азотного удобрення, адже процеси мінералізації непередбачувані.

Оптимальна кількість гумусу в ґрунтах із різним гранулометричним складом:

  • у піщаних — 1,1–1,4% органічного вуглецю;
  • у піщано-суглинкових і суглинкових — 1–1,3%;
  • у глинистих — 1,3–1,6%.

Процеси мінералізації в ґрунті

Щороку кількість органічних речовин зменшується на 2–4% через мінералізацію ґрунту. Щоб уповільнити цей процес та підвищити вміст органічних речовин, потрібно зменшити частоту та глибину його обробітку. Також потрібно вміти прогнозувати процеси трансформації органічної речовини в ґрунті та правильно визначати баланс гумусу. Щоб це зробити, необхідно вирахувати різницю між надходженням і витратою гумусу за той самий проміжок часу.

Відповідно до цього існують такі типи балансу гумусу:

  • бездефіцитний (втрата гумусу поповнюється новим);
  • позитивний (новоутворення гумусу перевищує його втрату на мінералізацію);
  • негативний або дефіцитний (втрата гумусу перевищує його новоутворення).

Оптимальна кількість гумусу в ґрунті

Як визначити баланс гумусу в ґрунті?

Щоби визначити середній баланс гумусу в ґрунті, часто використовують формулу Г. Я. Чесняка (був одним із провідних вчених Інституту ґрунтознавства та агрохімії). Вона містить такі показники: скільки утворилося нового гумусу під культурами за повний цикл чергування сільськогосподарських культур у сівозміні (за ротацію) завдяки рослинним решткам; наскільки збільшився вміст гумусу в ґрунті за ротацію завдяки органічним добривам; кількість гумусу, що мінералізується під культурами за повний цикл чергування культур у сівозміні; тривалість ротації.

Кожна культура має свій коефіцієнт рослинних решток, гуміфікації та середньорічну мінералізацію ґрунту під нею. Потреба у внесенні органічних добрив для досягнення позитивного балансу гумусу залежить від конкретних умов і регіону. Щоб підтримувати бездефіцитний баланс гумусу в ґрунті, потрібна така кількість перегною (т/га): полісся — 10–12 (урівноважений), 15–18 (позитивний); лісостеп — 6–8 та 11–12; степ 4–6 та 8–9. Для того, щоб підтримувати баланс органічної речовини в ґрунті, потрібно враховувати ці показники.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf