Мікробні препарати: вчені дослідили їх вплив на урожайність столового буряка

Український інститут овочівництва та баштанництва провів дослідження та виявив, як препарати із міцелієм та спорами АМ-грибів та біодобрива впливають на урожайність буряка. Досліди проводилися на декількох сортах столового буряка. Чи дійсно біодобрива підвищують врожайність буряка та який вплив на нього мають АМ-гриби — у нашому матеріалі.

Мікробні препарати: вчені дослідили їх вплив на урожайність столового буряка | MIZEZ

Вихідні дані

Проводили досліди на сортах буряка Багряний та Бордо Харківський. Насіння цих культур було посаджене у третій декаді травня. Щільність рослин — 200-220 тис. шт./га. Зрошення краплинного типу.

Використовувалися наступні мікробні препарати:

  • АБТ використовували з нормою 10 грам на літр води, тривалість експозиції — півгодини.
  • Фосфогумін та Біогран — ці препарати вносили в ґрунт під час посіву, кількість — 1-2 гранули на одну рослину. 
  • ЕМ–препарат використовували для обробки ґрунту із розрахунку 2-4 літри на гектар, готуючи розчин із пропорціями 1:500. Також робили позакореневі підживлення.
  • Біогелем обробляли насіння, вносили в ґрунт разом з краплинним зрошенням, робили позакореневу та кореневу підкормку.
  • АМ-гриби — ними обробляли насіння з нормою 11,3 г/га.
  • Міковітал — обробляли насіння (1–2 л/т), використовували для прикореневих підживлень з краплинним зрошенням.
  • Рокогумін — підживлювали позакоренево, норма використання була 2 літри на гектар.

У фазу 3-4 листків  проводили позакореневі підживлення. Коли рослини підростали до фази 6-7 листків та відбувався початок пучкової стиглості, також робили підживлення позакореневим способом.

Результати досліджень

Буряк сорту Бордо позитивно сприйняв обробку мікробними препаратами та біодобривами — його врожайність зросла. Але це було лише за умови використання АБТ, Фосфогуміну та Біограну. Якщо ж говорити про використання препаратів із АМ-грибами та добрива Рокогумін, то тут врожайність підвищилась у діапазоні від 14,9 до 26,6%.

Врожайність буряка Багряний зросла під час використання біодобрив та мікробних препаратів на 11,1-38,7%. Найбільшу врожайність дало використання АМ-грибів та добрива Рокогумін.

Науковці встановили, що препарати із АМ-грибами підвищують врожайність приблизно на 15,8-20,8%. А використання біодобрива Рокогумін підвищує врожайність на 33%. 

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf