Вартість соняшнику поступово зростає

Через зростання нафтових котирувань почали збільшуватися ціни на рослинні олії. Це призвело до активізації закупівлі соняшника. У результаті цього його вартість зросла та продовжує поступово рости далі.

Вітчизняні та світові ціни на соняшник

За останній місяць вартість соняшнику зросла на 4 тисячі гривень за тону, потім опустилася до позначки 3 тисячі. Такі коливання тримають ринок у напруженні. З понеділка  вартість соняшнику у закупці почала зростати. Так, вартість сягнула мінімум 13 тисяч гривень за тону, з урахування вартості доставки на завод.

Ціни на соняшникову олію українського походження зросли на 20-30 доларів за тону на тлі зростання ринків соєвої та пальмової олій. Виросли ф’ючерси на пальмову олію на малайській біржі – на 3,6 відсотка. При цьому, аналітики говорять про те, що її вартість залишиться на рівні 600 доларів за тону, а у 2021 році вона знизиться до 560 доларів.

Зараз опади у центральній та західній частинах України дещо затримують процес збирання соняшнику. Це стимулює зростання цін через обмежену пропозицію. У цих областях середня урожайність культури знаходиться на рівні 2,5 – 2,8 тонн з гектару. Такі показники можуть покращити середні дані по Україні до прогнозованих раніше 2,2 тонни за гектару.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf