Хвала рукам, що хлібом пахнуть: реалії вирощування пшениці

Як підвищити врожайність пшениці й отримати хороший прибуток? Напевне, всі аграрії, які займалися вирощуванням цієї культури, ламали голови над таким питанням. Останніми роками проблема підвищення врожайності стала особливо гострою.

Річ у тім, що в Україні зараз прослідковується тенденція до значного скорочення посівних площ під пшеницею. Зростаюча популярність біодизеля зумовлює збільшення обсягу вирощування рослин, що використовуються для його виробництва — ріпаку, кукурудзи. Пшениця натомість залишається в тіні. 

Дотримуйтеся правил посіву, щоб підвищити врожайність пшениці

Правил посіву є чимало, і найголовніші серед них такі:

  1. Робіть ставку відразу на кілька сортів пшениці. Не слід засівати всю площу, відведену під пшеницю, лише одним сортом чи гібридом. Завдяки цьому ви убезпечите свої посіви від можливого негативного кліматичного або біотичного впливу.
  2. Дотримуйтеся норми посіву. Через брак сонячного світла та поживних елементів рослини виростуть слабкими і не зможуть дати хороший урожай. Оптимальна норма — 3–4 мільйони зерен на гектар. Сіяти більше на випадок “якщо не вся зійде” — не найкращий варіант. 
  3. Не заривайте насіння занадто глибоко, сподіваючись на більшу кількість вологи у ґрунті. Найкраще сіяти на глибину 3–4 см, інакше проростання зерен буде складним.

 

 Хвала рукам, що хлібом пахнуть 

Розробка нових сортів і гібридів

Прогрес у розробці високоврожайних сортів, звісно ж, є. Селекціонери навіть розробили сорти, здатні приносити врожай близько 10 тонн зерна з гектара. Але це майже недосяжний ідеал. Реальні умови вносять жорсткі корективи.

Наприклад, озиму пшеницю, яка погано перезимувала, доводиться досіювати. А через тривалі посухи влітку фермери вимушені обирати не продуктивні сорти, а посухостійкі. 

Посіявши новий сорт, часто можна збільшити врожайність на 10–15%. Головне для фермера — тримати руку на пульсі. Адже коли на полях сусідів (і взагалі на більшості полів вашого регіону) заколоситься пшениця того ж сорту, збирати такі високі врожаї ви вже не зможете через хвороби та різноманітних шкідників, які раді скуштувати новинку.

Підвищити врожайність пшениці нескладно, якщо ви обираєте сучасні сорти та гібриди, які підходять саме для вашого ґрунтово-кліматичного регіону і якщо ви дотримуєтеся всіх правил посіву.

Схожі статті по темі:

asdf