Цьогорічний урожай полуниці буде низьким

Цьогорічний урожай полуниці, ймовірно, буде найгіршим з 2015 року. Про це повідомляють аналітики найбільшого на заході України гуртового ринку “Шувар”, проаналізувавши ціни на цю ягоду за першу половину сезону.

Неврожай полуниці навесні 2020 року зумовлений несприятливими погодними умовами. Наприкінці квітня — у першій декаді травня в Україні встановилася волога та холодна погода. Вона не дала полуниці добре розвинутися та вчасно дозріти не лише на Закарпатті, а й у південних областях країни. Багато виробників втратили більшу частину ягоди внаслідок нічних заморозків на початку травня.

Цьогорічний урожай полуниці буде низьким | MIZEZ

“У попередні, навіть не дуже врожайні роки, полуниця дешевшала з перших днів продажу, а в цьому році через обмежену пропозицію у перші два тижні сезону ціни знижувалися дуже повільно”, — підкреслює Тетяна Гетьман, керівник аналітичного департаменту ринку “Шувар”.

Скільки коштує полуниця у травні 2020?

Цьогоріч сезон полуниці розпочався на тиждень пізніше звичних термінів — на початку травня, стартувавши із захмарної ціни на солодку ягоду.

18 травня на продовольчому ринку “Шувар” гуртові ціни на полуницю становили від 65 до 75 грн за кілограм (залежно від якості та сорту товару). Така ціна поки що є найвищою за останні п’ять років. А три дні тому ягода пропонувалася покупцям за ще більшою вартістю. До того ж, цьогоріч солодкої ягоди агровиробники продали дуже мало — всього лише 200 тонн.

Нагадаємо, що у другій декаді травня 2019 полуниця реалізовувалася за ціною 6065 грн за кілограм.

“У найближчі дні ми, скоріше за все, побачимо більш інтенсивне зниження ціни”, — прогнозує Тетяна Гетьман.

Попри високу ціну, споживачі солодку ягоду все ж таки купують, хоч і в невеликих кількостях. Віддають перевагу саме вітчизняним виробникам, адже імпортна полуниця часто поступається українській за смаковими якостями та зазвичай ще дорожча.

Редакційна команда MIZEZ

Нижник Марія

Схожі статті по темі:

asdf