Обов’язковий догляд за смородиною навесні | MIZEZ

Щоб отримати хороший урожай соковитих якісних ягід, навесні необхідно здійснити кілька простих заходів догляду за смородиною. Незважаючи на те, що смородина — доволі невибаглива в догляді культура, проте залишати її напризволяще рости чагарником не можна. 

смородина

По-перше, необхідно обрізати кущі

Обрізають кущі смородини до набухання бруньок. Потрібно позбутися торішнього листя та мульчі, також сухих, старих, поламаних, пошкодженех та тонких пагонів і гілок.

У гілках з бруньками неприродно округлої форми ховаються кліщі, тому їх також необхідно обрізати. Якщо ж таких бруньок небагато, їх видаляють руками. На наявність скляниці на пагонах указує бура серцевина на гілках. На наявність златки вузькотілої — трухла серцевина. На пошкодження міллю бруньковою — відставання кори від гілок.

Усі залишки рослин, мульчі, гілок, бруньок обов’язково потрібно виносити з ділянки.

Якщо ви бажаєте отримати велику кількість ягід, на дорослих кущах залиште 12-15 гілок різного віку. 5-6-річні гілки замінюють на молодий приріст. На білій та червоній смородині залишають 15-20 сильних гілок різного віку, однак не старших 7-8 років. Весняне пасинкування гілок проводиться тільки на кущах чорної смородини, а білу та червону не пасинкують.

По-друге, обробити від шкідників та хвороб

Завершивши весняне санітарне прибирання, кущі смородини обробляють фунгіцидами для попередження розвитку грибкових захворювань. Обробку інсектицидами проводять, коли почнуть лускатися та розпускатися бруньки, щоби захистити кущі смородини від брунькової молі, п’ядуна, щитівки, попелиці пагонової. Оброку від шкідливих комах також проводять перед цвітінням рослин, поєднуючи з фунгіцидами.

Щоб захистити смородину від кліща, обов’язково потрібно здійснити обробку в період бутонізації, адже в цей час шкідник масово заселяє рослини.

По-третє, провести полив

За умов безсніжної зими та сухої весни поливати смородину потрібно рясно та не менше, ніж 2-3 рази на місяць. Зробіть невеликі насипи під кущами та покладіть мульчу (солому чи газонну траву). Так ви зменшите кількість поливів. Необхідна кількість води (якщо ви поливаєте кущі смородини вручну): 2-3 відра для глинистих ґрунтів та 2-4 — для легких піщаних.

По-четверте, підживити

Якщо кущі ростуть на одному місці протягом багатьох років, їх обов’язково потрібно систематично підживлювати. Для цього використовують азот (коли рослини зацвітають та з’являється перша зав’язь), сечовину та перегній (після того, як розпуститься листя), розчин нітрофоски (перед цвітінням), також проводять позакореневе підживлення мікроелементами.

Якщо будете дотримуватися цих простих заходів догляду за смородиною, рослини віддячать вам гарним урожаєм.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf