Вдало підготувати ягоди до продажу — 10 порад | MIZEZ

Щоби сезон видався продуктивним, потрібно не лише вести регулярний догляд за рослинами, вчасно їх обробляти, а й правильно провести збір урожаю та підготувати ягоди до продажу.

продаж ягод

10 головних правил

  1. Ви повинні мати детальний план усіх потрібних операцій, розрахувати обсяги та графік надходження ягід. Відповідно до даних потрібно визначити необхідну кількість найманих працівників, які будуть збирати ягоди. Для кожної культури вимагається своя кількість збирачів: для суниці — 30, малини — 15–20, лохини, смородини та ожини — 10–15 на 1 гектар.
  2. Правильно організуйте бригади. Найкраще бригади формувати не більше, ніж із 30 осіб. Для такої робочої групи потрібен 1 бригадир, 1 обліковець, 1 фасувальник та 1 вантажник. Таким чином відповідальні особи зможуть якісно та вчасно контролювати процеси.
  3. До ділянок потрібно повертатися кожні 1–2 доби, щоби ягоди не перестигали (від цього погіршується їхня якість, лежкість і транспортабельність). 
  4. Не можна перед збиранням поливати рослини та вносити добрива. Це роблять одразу після збирання. Інакше ви будете продавати споживачу водянисту продукцію, насичену хімічними речовинами.
  5. Збирати ягоди потрібно відразу після того, як спаде роса. Вони не повинні потрапляти під прямі сонячні промені. До пункту прийому та охолодження ягоди потрібно доставити максимум через 2–3 години після збирання.
  6. Подбайте про забезпеченість холодильними установками заздалегідь, адже від цього залежить подальша якість продукції. Якщо немає можливості придбати, орендуйте холодильне приміщення чи скористайтеся послугами з охолодження.
  7. Приймати продукцію на охолодження та готувати ягоди до продажу повинні в приміщенні, до якого не потрапляють сонячні промені. Прийом відбувається за участі 2 осіб, продукцію інспектують щодо заявленої якості та кількості.
  8. Попередня підготовка та охолодження свіжих ягід — дуже важливий етап перед реалізацією. Від нього залежить справедлива оцінка вашої продукції.
  9. Замовників потрібно обов’язково запитувати про наявність холодильників. Якщо вони їх не мають, ягоди охолоджують не нижче, ніж до 15°С. Якщо ягоди потраплять до приміщення з вищими температурами, утвориться конденсат і продукція почне швидко псуватися. Також просядуть картонні ящики, в яких транспортують ягоди.
  10. Суворе дотримання інструкцій щодо виконання кожного заходу — запорука успішного збереження якості ягід, їхнього смаку, користі та апетитного зовнішнього вигляду. Щоби мінімізувати ризик негативного впливу людського фактора під час проведення робіт, налаштуйте чітку схему контролю продукції та всіх етапів виробництва: від поля до полиць магазинів.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf