У Європі зростає попит на аґрус

У Європейському Союзі в останні роки спостерігається пожвавлення інтересу до плодів десертного смаку, зокрема зріс попит на аґрус.

зріс попит на аґрус

За даними ФАО та дослідженнями аналітиків, Польща експортує до країн ЄС переважно заморожені та охолоджені плоди аґрусу, обсяг складає 2,5–4 тис. тонн щорічно. Ринок Західної Європи щороку розширюється на 8%. За даними аналітиків, потреба в аґрусі може збільшитися до 10 тис. тонн.

Обсяг виробництва ягід аґрусу в Україні складає 5% від світового (4-те місце). За даними ФАО від 2016 року, аґрус вирощувався у 18 країнах світу, перші місця тоді посідали Німеччина, Росія та Польща.

Переваги ягід аґрусу

Це високорентабельна ягода. Має сорти з різними строками дозрівання, тому його можна споживати свіжим від 30 до 40 днів.

Аґрус використовується на різних ступенях зрілості, на відміну від інших ягід. Із нестиглих та напівстиглих ягід виготовляють так зване «смарагдове» варення. Також їх використовують як желюючі інгредієнти та як підкислювальні добавки до інших ягід і фруктів.

Не дивно, що попит на аґрус зріс. Його ягоди чудово підходять для приготування варення, компотів, джемів, зокрема сирих із натуральними ароматизаторами, мармеладу, пастили, соків для лікувального і дієтичного харчування, вин.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf