Важлива фенофаза зеленого конуса

Обробка культурних рослин навесні дуже важлива, адже разом із ними прокидаються і шкідники. Фенофаза зеленого конуса настає тоді, коли бруньки щойно луснули та пішли в ріст. Виглядає це так: частина бруньки ще вкрита коричневими покривними лусками, а частина вже набула зеленого відтінку та покрита гладкими ворсинками. Форма бруньки зберігається при цьому, тобто листя ще не починає розпускатися. У кожної рослини вона настає у свій конкретний час і триває зовсім недовго.

Фенофаза зеленого конуса

Чому у фенофазу зеленого конуса важливо провести обробку саду?

Якщо бруньки почали “плакати!, це означає, що дорослі жуки довгоносика відкладають потомство. Самки хоботками проколюють свіжі бруньки і відкладають у них яйця. З них потім формуються личинки, схожі на дрібних черв’яків. Один такий листоїд може відкласти яйця в 40-100 бруньках.

Личинки харчуються вмістом бруньок, покривні луски при цьому не порушуються, а подальші обробки навіть сильними препаратами на них не діють. Тому важливо не пропустити фенофазу зеленого конуса, адже тоді відбувається зараження. Також обробка у цей час допоможе знищити яблуневу плодожерку та спори грибів, що перебувають у пасивній фазі.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf