Як отримувати гарний урожай картоплі, вирощуючи її на одному й тому ж місці?

Якщо вирощувати одну й ту ж культуру на постійному місці, це призводить до зниження урожайності. Відбувається це через накопичення збудників хвороб та шкідників, виснаження грунту. Такою культурою, яку щороку висаджують на те ж місце, є картопля.

Городники та фермери знають про важливість сівозміни, але не завжди є можливість змінювати місце насаджень. Як запобігти накопичення в землі фітопатогенів та підтримати її родючість у такому випадку?

урожай картоплі

Завжди видаляйте уражене захворюванням бадилля

Не потрібно залишати скошене картопляне бадилля на ділянці чи закладати його у ґрунт. До кінця літа-початку осені воно вже висихає і жовтіє, а також уражається фітофторою. Навіть за найменших ознак захворювання, таке бадилля потрібно прибрати із ділянки та спалювати. Після цього обробіть ґрунт біофунгіцидом, створеним на основі триходерми чи сінної палички. Також не залишайте на ділянці уражені хворобами бульби, щоб інфекція на мала поширення.

Використання сидератів

Після того, як картопля вже зібрана, засійте ділянку сидератами або озимими зерновими культурами. Якщо ви збираєте урожай ранньої картоплі наприкінці літа, то потім землю можна засіяти гірчицею, ріпаком чи овсом. До похолодання ці культури вже зазеленіють. Їх потрібно скосити та залишити на тому ж місці.

Якщо ви збираєте картоплю восени, засійте ділянку озимим житом. Воно не боїться холоду, а зростати буде на початку весни. Грунт отримає необхідну органіку та поживні речовини.

Обов’язково готуйте бульби до посадки

Картоплю обов’язково готуйте до посадки одразу після того, як зібрали її. Відділіть здорові бульби та залиште у місці із розсіяним світлом. Це потрібно для того, щоб вона позеленіла – це ознака того, що в ній утворився соланін. Так ви покращите зберігання картоплі взимку, попередите появу хвороб.

Якщо у бульби, яку ви плануєте використовувати як насіннєву, на бадиллі були ознаки хвороб, обробіть її препаратом Фітоспорин-М, дайте просохнути у затіненому місці.

За місяць до посадки дістаньте бульби і перенесіть у тепле місце із добрим освітленням. Температура повітря повинна бути приблизно від 12 до 18 градусів. Розкладіть картоплю у один шар, вічка повинні знаходитися зверху. Періодично зволожуйте її. Безпосередньо перед посадкою обробіть картоплю інсектицидом та фунгіцидом.

урожай картоплі

Використовуйте ЕМ-препарати

За 2 або 3 тижні до дати бажаної посадки бульби потрібно сухі або зелені сидерати закопати в землю не невелику глибину. Також під час цього треба обробити грунт ЕМ-препаратом, який стимулює розкладання органічних решток, привабить дощових черв’яків, покращить родючість. Також він підвищує імунітет культури та створює потрібні умови для розвитку кореневих систем.

Використовуйте добрива

Якщо вирощувати картоплю на постійному місці, грунт страждає від нестачі поживних речовин. Картопля забирає дуже багато калію, фосфору та азоту, марганцю, бору і магнію, а також інших мінералів. Зменшується й кількість органіки.

Щоб уникнути зменшення органіки, обов’язково використовуйте біогумус, компост або перегній. Для уникнення дефіциту калію, кальцію та фосфору під час посадки вносять золу. Найкраще використовувати ту, яка отримана спалюванням винограду, соняшнику, іншої рослинності. Зверніть увагу на те, що при нейтральній кислотності ґрунту внесенням золи варто не зловживати.

Органічні добрива поєднуйте із мінеральними. Пам’ятайте, що на початку вегетації культура страждає від нестачі азоту, у фазі бутонізації вимагає фосфору, а в другій половині періоду вегетації – калію. Використовуйте комплексні мінеральні добрива.

Також уважно обирайте сорт, який будете садити на ділянці. Якщо урожайність значно впала, слід садити новий сорт – стійкий до захворювань.

Вам буде цікаво дізнатися: ПОПУЛЯРНІ ХВОРОБИ КАРТОПЛІ. ВИДИ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ЇХ ПРИЧИНИ

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf