Українська картопля: перспективи та ціни майбутнього врожаю

Щороку Україна виробляє близько 20 млн тонн картоплі. Цього року аграрії будуть збирати урожай бульби на дві неділі пізніше – це відбувається через посуху. Але саме зміни клімату будуть стимулювати розширення промислового виробництва цієї культури. Навіть ті аграрії, які вже давно не займаються картоплею, знову зацікавлені у її вирощуванні.

Українська картопля

Перспективи ринку

За об’ємами виробництва картоплі наша країна поступається тільки Індії, Китаю та РФ. При цьому, 97 відсотків внутрішнього ринку приходиться на приватні домоволодіння та дрібних фермерів. Промислова частка складає лише 3 відсотка. Багато людей вирощує картоплю на присадибних ділянках. Україна має потенціал щодо переробки та експорту цієї культури – потрібно повертати лідируючі позиції.

Вітчизняний сорт «Княгиня» поступається за якістю тільки картоплі із Нідерландів. Але це тільки тому, що є відмінність у призначенні урожаю. Зокрема, в Україні бульба більше йде на харчове використання, а в Нідерландах – на переробку. Щороку українці споживають по 140 кг бульби на душу населення. Тут ми займаємо третє місце після Киргизстану та Білорусі. Фізіологічною нормою є 110 кг на рік для однієї людини.

Українська картопля

Багато українських аграріїв мають намір повернутися до вирощування картоплі. Але агросиноптики попереджають, що потрібно спішити. Через кліматичні зміни після декількох років вирощувати бульбу буде складно.

Вартість картоплі залежить від погодних умов та щедрості урожаю. При цьому, чим більше картоплі знаходиться на одному кущі, тим меншою буде його ціна. Не варто боятися дефіциту бульби. Цього не буде завдяки людям, які кожного року вирощують картоплю на своїх присадибних ділянках.

Наразі прогнозують, що у вересні картопля буде коштувати від 7 до 9 гривень за кілограм. А ось в жовтні вона буде дорожчати – і її кінцева ціна буде залежати від того, що буде завезено до України та за якою ціною.

Вам буде цікаво дізнатися: ЯК ОТРИМУВАТИ ГАРНИЙ УРОЖАЙ КАРТОПЛІ, ВИРОЩУЮЧИ ЇЇ НА ОДНОМУ Й ТОМУ Ж МІСЦІ?

Редакційна команда MIZEZ.

Денис Кулішов

Схожі статті по темі:

asdf