Куди можна подіти браковану картоплю після збору врожаю?

Навіть при гарному врожаї кожен дачник або аграрій серед бульб знайде зіпсовані. Це може статися через безліч чинників – інфекції, погодні катаклізми, пошкодження вилами чи лопатою. То що робити із таким «неліквідом»?

Куди можна подіти браковану картоплю після збору врожаю Mizez.com

Сортування

Картоплю після викопування треба розкласти на землі або іншій рівній поверхні, щоб вона в той же день встигла просохнуть. Якщо цього не зробити, вологі бульби можуть почати гнити. Після цього картоплю сортують на різні купки за розміром і призначенням – і відправляють на тимчасове або постійне зберігання.

Під час сортування пошкоджені або «неліквідні» бульби відкладають в окрему купку, яку потім також треба буде сортувати. Сюди відносять зелену картоплю, дрібну, підгнилу та надрізану.

Картопля в їжу

Випадково надрізані бульби чи ті, що із тріщинками, можна одразу ж використовувати в їжу. Тільки роботи це треба у найближчий час – за цей період зіпсуватися вони не встигнуть. А ось для зберігання вона не годиться, адже зіпсується сама і заразить інші. Тому одразу забирайте її із собою, але не тягніть із використанням надто довго.

На корм тваринам

Дрібну бульбу можна використати як корм домашній худобі. Чистити таку картоплю – заняття незручне. А ось тварини з’їдять її залюбки – і разом із шкіркою. Краще зварити бульби перед тим, як давати їх худобі. Якщо тварин у вас немає, віддайте таку картоплю сусідам або фермеру – зайвою вона точно не буде.

Лікування за допомогою картоплі

«Неліквідну» картоплю можна використовувати у якості лікувального або косметичного засобу. Рецепти застосування цього овочу можна знайти в інтернеті – тут їх безліч. Із картоплі роблять відвари, компреси, настої. Для цього візьміть здорові невеликі бульби.

Що робити із зеленою картоплею?

Таку картоплю відкладайте на посадку, адже вживати в їжу її не можна. У таких бульбах утворюється соланін – органічна сполука, яка є отруйною для людини та тварин. А ось для посадки вона є ідеальним варіантом, адже зелену картоплю не їдять і шкідники. Саме тому експерти радять перед посадкою навмисне «озеленити» картоплю. Таким чином ви покращите майбутній урожай.

Для компосту

Підгнилу або зовсім зіпсовану картоплю використовуйте для компосту. Згодом вміст такої ями стане гарним добривом для підвищення родючості земельної ділянки. Якщо картопля не підходить для інших цілей, то без вагань відправляйте її до компосту.

Вам буде цікаво дізнатися: ЯК ОТРИМУВАТИ ГАРНИЙ УРОЖАЙ КАРТОПЛІ, ВИРОЩУЮЧИ ЇЇ НА ОДНОМУ Й ТОМУ Ж МІСЦІ?

Редакційна команда MIZEZ.

Марія Семенчук

Схожі статті по темі:

asdf