ЄС просить скоротити посівні площі під картоплю через коронавірус

Асоціація виробників картоплі Північно-Західної Європи оголосила прохання щодо скорочення площ під картоплю на 15 відсотків. Рішення пов’язують із наслідками пандемії коронавірусу.

Чи дотримається Європа таких вимог?

У Нідерландах вже відгукнулися на це прохання, але дещо неохоче, адже скорочення негативно вплине на місцевих фермерів-картоплярів. Проте, вирощувати щось у збиток теж бажання немає. Тут говорять, що таке скорочення все одно не дозволить уникнути негативних наслідків.

Бельгія повністю погодилася щодо скорочення площ. Тут садять культуру у лютому та березні – тому, у 2020 році це сталося ще до початку пандемії. І в результаті призвело до падіння цін через велику пропозицію та малий попит. Рішення про скорочення тут вважають розумним.

картопля україна мізез

Німеччина вважає доцільним скорочення лише на 10-12 відсотків. Цифру у 15% тут називають нереальною. Німецькі аграрії переконані, що посіви на наступний рік і так скоротяться – без застосування жорстких заходів.

Французьким виробникам складно скорочувати площі під картоплю. Тут говорять, що не всі фермери дотримаються рекомендації – все буде залежати від ситуації та місцевого ринку.

Ситуація в Україні

В Україні процес збирання картоплі у серпні та вересні цього року відставав від норми через посуху. Це частково спровокувало збільшення імпорту культури. На початку листопада бульба подорожчала. Але за прогнозами експертів станом на 10 листопада урожай буде таким, який перевищить минулорічний. Таким чином, потреби українського споживача мають бути задоволені.

Минулого року Україна збільшила імпорт бульби, завозячи її, переважно, із Росії. У результаті отримали ситуацію, коли імпорт склав 250 тисяч тонн, що у 43 рази більше. Власний урожай склав 20,3 млн тонн.

Щоб отримувати новини вчасно, підпишись на наш телеграм-канал

Редакційна команда MIZEZ.

Олександр Власюк

Схожі статті по темі:

asdf