Обсяги скорочення інвестицій в агро зростають

Олександр Захарчук, завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», прокоментував дані щодо скорочення інвестицій у І кварталі 2020 року, які нещодавно оприлюднила Державна служба статистики України.

Сума загальних капіталовкладень в економіку держави за січень-березень цього року склала лише 76,9 млрд грн, що на 29% менше проти показника за той самий період 2019 року — 108,3 млрд грн. Причому обсяги вкладень в агросекторі, мисливстві та наданні пов’язаних із ними послуг скоротилися в понад 3 рази: з 10,9 млрд грн у І кварталі 2019 року до 7 млрд грн у січні-березні 2020 року.

Олександр Захарчук назвав це зменшення інвестицій в агросферу на 35,3% одним із найбільш суттєвих за останні 5 років (після того, як почалися військові дії, було тимчасово втрачено території АР Крим і частини Донецької та Луганської області).

Як зауважив експерт, у рибному господарстві скорочення вкладень було не таким відчутним — лише 3,2% (з 6,2 млн грн минулого року до 6 млн грн за три місяці цього).

Найбільший відтік інвестицій було зафіксовано у сфері лісового господарства та лісозаготівлі, адже тут зменшення капіталовкладень опустилося до 33,5 млн грн, тобто на 67,1%, якщо порівнювати з І кварталом 2019 року.

Причини спаду інвестицій

Карантинні обмеження, пов’язані з пандемією коронавірусу, — не єдина причина низхідної динаміки, адже скорочення інвестицій відбулося ще у 2019 році. На думку Олександра Захарчука, це відбувається через непослідовну та недосконалу інвестиційну політику держави в аграрній сфері, де головними в інвестиційних заходах в агросектор економіки досі є принципи залишкового виділення бюджетних коштів, незважаючи на забезпечення сільським господарством близько 11-15% валової доданої вартості держави.

Результатами такої політики стало накопичення та поглиблення численних проблем: нерозвиненості виробничої інвестиційної та інноваційної інфраструктури, надмірного зносу основних засобів і відсутності умов їх відтворення, недостатньої ліквідності інвестицій, невирішеності проблеми іпотеки, браку фінансування заходів з розвитку шляхової мережі на селі та ін.

Редакційна команда MIZEZ

Олеся Мартюк

Схожі статті по темі:

asdf