Фермери проти закриття ринків: протестні настрої та вимоги до влади

На Херсонщині фермери влаштували масовий протест через те, що влада закрила гуртові ринки. Їх господарства та вся галузь загалом знаходяться на межі банкрутства, продавати готову продукцію нікому і ніде. Чого хочуть фермери та що буде далі — у нашому матеріалі.

Вимоги протестувальників

26 квітня в Херсонській області фермери влаштували акцію протесту, перекривши проїзд через автомобільний міст. Таким відчайдушним кроком вони намагалися привернути увагу місцевої та державної влади.

Фермери проти закриття ринків: протестні настрої та вимоги до влади | MIZEZ

Речниця місцевої поліції повідомила про те, що на мосту знаходилося близько 200 осіб. Вони одночасно ходили по мосту, не зупиняючись, щоб не дати проїхати автомобілям. Рух на цій ділянці довелося тимчасово перекрити.

Протестувальники вимагали особистої зустрічі з представником обласної адміністрації. Мета — домогтися відкриття ринків, де фермери змогли б збувати свою продукцію, адже, мовляв, через відсутність такої можливості вони зазнають величезних збитків.

Атмосфера була напружена — поліція неодноразово просила людей дотримуватися дистанції та користуватися масками, але більшість мітингувальників брали участь в акції без захисних засобів. 

Під час акції один із фермерів викинув на дорогу огірки, які привіз у вантажівці — так він намагався наочно продемонструвати неможливість продати свій врожай. Крім цього, через хаос та дії протестувальників утворився великий затор: тими ж огірками вони закидали вантажівку АТБ.

За даними аналітиків, українські фермери готові продавати свій товар чи не задарма, щоб покрити хоч якісь витрати. Наразі огірки продають по 8 грн за кілограм, а редиску – за 4 грн. Це найнижчі ціни за всю історію України.

Криза у фермерській галузі

Із початком карантину була припинена робота гуртових ринків по всій країні. Саме тут більшість фермерських господарств продавала власну продукцію. Реалізовувати товар через супермаркети, які наразі працюють, немає можливості, адже великі торговельні мережі висувають суворі вимоги. Окрім цього, супермаркети працюють з відстрочкою платежу, а фермерам кошти потрібні одразу.

Друга причина кризи — падіння попиту на овочі та фрукти. На карантині люди намагаються купувати лише товари першої необхідності та продукти, які мають тривалий строк зберігання. Більшість сезонних овочів до цієї категорії не потрапляють.

Що далі

Найбільше постраждали ті фермерські господарства, які займалися вирощуванням фруктів та ягід. На цю продукцію попит впав особливо відчутно, адже, наприклад, ягоди не є товаром першої необхідності. Якщо їх і купують,  то не в тому об’ємі, що й раніше. Короткий термін реалізації не дозволяє фермерам тривалий час зберігати товар. Його не купують, тому велику частку врожаю вони вимушені просто знищувати.

Супермаркети готові співпрацювати лише з великими господарствами, які реалізують велику партію товару. Із дрібними господарствами їм працювати не вигідно. Саме тому продавати сезонні овочі, ягоди та фрукти просто ніде та нікому. Наразі аграрії чекають рішучих кроків влади, яка допоможе вирішити ситуацію та збереже галузь.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf