Якою буде ситуація на ринку агросировини?

Поки що для українських трейдерів ситуація на світовому ринку лишається сприятливою, але експерти галузі попереджають, що скоро ціни на агросировину дестабілізуються.

Найбільше на світовий аграрний ринок вплинули політичні конфлікти між країнами, спалах коронавірусу в Китаї та погодні умови.

Експорт пшениці

У січні цього року відбулася ескалація конфлікту між США та Іраном. Це викликало паніку, яку підхопили ЗМІ. Йшлося про те, що США могли розширити санкції проти Ірану, які поставили б під загрозу експорт української сировини до Перської затоки (Іран є великим імпортером пшениці й олійних з України). Однак ситуація налагодилася, і ціни на українську пшеницю в січні досягли найвищих показників — $233–237 за тонну (за базису постачання FOB).

Ріст цін на чорноморське зерно також стався через страйки у Франції проти пенсійної реформи. Це спричинило транспортний колапс, через що продукцію подекуди навіть не могли доставити до портів.

Також попит був на українську пшеницю через заяву влади Росії про введення квот на експорт у другій половині маркетингового року 2019/2020. Однак у майбутньому сезоні врожай пшениці в Росії може зрости до 80–83 млн тонн (проти торішніх 74 млн), чому сприяють гарні погодні умови та збільшення посівних площ. Це може негативно вплинути на ціноутворення для України та ускладнити цим експорт української пшениці. Новий врожай пшениці в Україні може бути нижчим, ніж минулого року, — близько 26,2 млн тонн. Це тисне на форвардні ціни нового врожаю. До того ж ситуація у Франції стабілізувалася, вона знову повернулася на ринок. Ціни на чорноморську пшеницю впали. У середині січня вони становили $220 за тонну FOB для пшениці 2-го класу. Зараз — близько $180 за тонну на умовах CPT, що на 10% нижче від поточних цін на пшеницю врожаю 2019 року.

Експорт кукурудзи

Поки що Китай не відмовляється від виконання старих контрактів та має намір й надалі імпортувати кукурудзу з України. У лютому до Китаю було відвантажено від 200 000 до 500 000 тонн культури.

Проте ціна на кукурудзу впала із $190 за тонну FOB у січні до $178–180 за тонну. З українською сировиною скоро буде конкурувати зерно з Аргентини. Завдяки сприятливим погодним умовам там зберуть великий врожай.

Експорт олійних

Китай є одним із найбільших споживачів олійних. Однак через спалах коронавірусу країна скоротила імпорт усієї продукції: від нафти й авіапального до сої.

Ця ситуація може вплинути й на торговельні відносини з Україною, адже Китай — один із найбільших покупців української кукурудзи та продуктів переробки соняшника.

Деякий застій в експорті зараз уже помітний, але швидше через ситуацію на світовому ринку рослинних олій та запізніле скасування «соєвих правок» в Україні (що призведе в наступні сезони до боротьби за сою між трейдерами та переробниками).

Загалом, попри зниження цін, до кінця травня весь запланований обсяг агросировини буде експортовано.

Схожі статті по темі:

asdf