Заборона експорту агропродукції стала б катастрофою для української економіки

Таку думку висловила прес-служба «Української Зернової Асоціації» (УЗА).

Експерти асоціації зазначають, що 40% всіх валютних надходжень в Україну щороку складає експорт аграрної сировини. Минулорічний експорт зернових приніс близько 9,6 млрд доларів економіці держави. Зараз попит на решту української сировини впав, тому зернові та олійні стали чи не єдиним джерелом валюти для країни. Заборона експорту агросировини спричинила б невиправні наслідки для економіки України.

Цьогоріч урожай зернових та олійних культур становив 98 млн тонн. Українці споживають не більше 25-30 млн тонн. Тому зовнішня торгівля не спожитою сировиною — цілком логічний крок для здобуття твердих валютних надходжень.

За оцінками експертів, майбутній врожай становитиме приблизно 92 млн тонн. Озимі в доброму стані, посівна стартувала. Асоціація разом із Міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства щомісячно моніторить ситуацію, щоби попередити будь-які загрози для продовольчої безпеки країни. Тому для заборони експорту агропродукції немає підстав. Крім цього, такі заходи позбавили б аграріїв фінансів, через що неможливо було б провести посівну. Це спричинило б продовольчу кризу, паніку на ринку та фінансово-банківську кризу.

Редакційна команда MIZEZ

Схожі статті по темі:

asdf