«Якщо українці не повернуться — це буде катастрофа» — чехи

Уже декілька місяців європейські фермери б'ють на сполох — через пандемію коронавірусу та закриті кордони вони можуть втратити більшу частину врожаю. Вони звикли, що щороку на збір врожаю приїжджають українці, проте зараз через відсутність авіасполучень на полях працювати нікому. 

«Якщо українці не повернуться — це буде катастрофа» — чехи  | MIZEZ

Ситуація в Чехії 

Попри відновлення роботи консульства та видачі короткострокових робочих віз, дістатися до Чехії українцям вкрай важко. А без їхньої допомоги, кажуть чеські фермери, поля будуть пусті і врожай просто пропаде.

«Чехи не хочуть працювати на полях, цю роботу виконують українці, філіппінці і румуни».

Томаш Зоуфалій, директор однієї з агрофірм, зізнався, що українці підходять для роботи у сфері сільського господарства найбільше:

«У сфері землеробства ми використовуємо робочу силу з України. Ми їх роботою дуже задоволені. Надзвичайно працьовиті люди».

Зараз на його полі працюють українські заробітчани, але їх катастрофічно мало. Це ті громадяни, які мали довгострокову візу і приїхали до Чехії, як тільки відкрилися кордони. Через нестачу робочої сили підприємство Томаша вже втратило понад $8 млн, а що буде далі, якщо не приїдуть українці, фермер навіть не хоче думати.

«Якщо українці не повернуться, країну чекає катастрофа. Чехія і так тільки на 30% самостійна у виробництві овочів, тому працівники з України для нас просто життєво необхідні. Якщо вони найближчим часом не повернуться до нас — вважайте, що більшість підприємств банкрути».

Українські заробітчани життєво необхідні

Пандемія коронавірусу та світова криза показала, наскільки українські заробітчани важливі для європейського сільського господарства. З цього приводу нещодавно висловився заступник міністра сільського господарства Чехії Іржі Шир:

«Філіппінці, румуни, особливо українці потрібні не тільки в Чехії, але і в інших європейських країнах. Щоб бути готовими до таких складних ситуацій, ми вже зараз працюємо над стратегією пошуку альтернативної робочої сили у разі непередбачуваних форс-мажорних обставин».

Нагадаємо, 6 червня 185 громадян України прилетять чартерним авіарейсом до Варшави на виконання сезонних робіт. Це буде вже друга група трудових мігрантів, яку залучають до роботи у споживчій та логістичній сферах.

Редакційна команда MIZEZ

Лінник Лариса

Схожі статті по темі:

asdf